Turizmciler ‘deprem olacak’ söylentilerinden rahatsız

Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve 11 ilde büyük yıkıma neden olan depremler, Türkiye turizmini sarstı. Toplantı, kongre ve fuarların yüzde 25’i iptal edilirken, yüzde 75’i ileri bir tarihe ertelendi. Uzmanların, ‘benzer bir depremi İstanbul’da da bekliyoruz’ söylemi, İstanbul otellerinin de boşalmasına neden oldu.

FİYATLAR DÜŞTÜ

Deprem söylentilerinin İstanbul’daki otel rezervasyonlarını olumsuz etkilediğini ifade eden Turizm Otel Yöneticileri Derneği (TUROYD) Başkanı Alican Aksu, “Olumsuz yorumlar Türk turizmini etkiliyor. Şu anda otel rezervasyonlarında yüzde 35’in üzerinde düşüş var. Bunda depremin etkisi büyük. Televizyona çıkan uzmanların cümlelerine dikkat etmesi gerekiyor. Bu tür yorumlar ülke ekonomisini baltalıyor” dedi. Tur Operatörleri Platformu Sözcüsü Cem Polatoğlu da TUİ, Neckermann gibi yurtdışındaki tur operatörlerinin depremi bahane ederek otellerle fiyat pazarlığı yaptığını belirtti. Bu durumun otel fiyatlarını yüzde 20-25 düşürmeye başladığını ifade eden Polatoğlu, şunları söyledi: “O bölgenin deprem bölgesi olmadığını hem bu tur şirketlerinin yöneticileri hem de yabancı turist biliyor. Bunlar Türkiye’ye ön rezervasyon almalarına karşın bu talepleri Türkiye’ye geçmiyor. Amaçları otelleri panikletip 100 euro’luk oda fiyatını 70 euro’lara çekmek. Yerli otellerimizin bu dönemde panikleyip fiyat indirmemesi lazım. Çünkü bu maliyetlerle daha düşük fiyata hizmet vermeleri mümkün değil.”

KORKU POMPALANIYOR

Depremden etkilenen şehirlerin ağırlıklı olarak kültür turizmine hizmet ettiğini belirten Uluslararası MICE Endüstrisi Derneği (I-MICE) Başkanı Hüseyin Kurt, şunları kaydetti: “Bu bölge; bölgesel toplantı, etkinlik, organizasyon ve özellikle şirketlerin satış ve pazarlama kadrolarında çalışan arkadaşlarımızın şehirlerarası seyahatlerde konaklamalarına ev sahipliği yapıyordu. Dolayısıyla öncelikle bu şehirler adına kayıp maalesef çok yüksek. Hepimizi derinden sarsan bu afet ile birlikte etkinlik ve organizasyonlar tarafında da yüzde 25-30 arası iptal ve yüzde 60-70 civarında özelikle nisan ve mayıs ayına ertelemeler aldık. Ancak diğer bölgelerde de pompalanan korku nedeniyle rezervasyonlar oldukça yavaşladı. Ben pandemide olduğu gibi Türk turizminin yaz aylarında eski canlılığına kavuşacağına inanıyorum.”

KIYILARDA SORUN YOK

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Kavaloğlu, şunları söyledi: “Depremin ilk 3 haftasında 4 haftalık rezervasyon kaybı yaşadık. Ama şu anda Avrupa’daki tur operatörlerinin rezervasyonları tamamen pozitif. 2023 hedeflerinin dışına çıkmayacağız. İngiltere, Benelüks pazarı ve Almanya pazarı geçen yıla kıyasla yüzde 25-30 artıda. Yılın ilk 2 ayında Antalya’ya gelen turist sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50 arttı. Şu ana kadar Antalya’ya gelen turist sayısı 500 bini geçti. Yerli turist ise tatil satın almayı tamamen bıraktı. Erken rezervasyon kampanyalarının uzatılmasında fayda var.”

YAZ AYLARI DOLU GEÇECEK

Uluslararası Genç Turizmciler Derneği Başkanı Onur Sabırlıoğlu, “Sosyal medyada yayılan ‘deprem olacak’ söylentilerinin İstanbul’daki otelleri olumsuz etkilediğini belirterek, “Deprem maalesef rezervasyonların yavaşlamasına neden oldu. Ancak nisan, mayıs ve haziran ayları için akışlar sürüyor. Yaz aylarında Akdeniz ve Ege otellerimizin dolacağını düşünüyorum” dedi.

Özgül Öztürk- Akşam




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir