Turistlere caretta caretta uyarısı!

Muğla’nın Fethiye, Dalaman, Köyceğiz ve Ortaca ilçelerinde 9 günlük Ramazan Bayramı tatili sebebiyle yaklaşık 200 bin kişinin ağırlanması bekleniyor

Avrupa’nın en iyi kumsalları arasında gösterilen ve caretta carettalara ev sahipliği yapan Ortaca’nın İztuzu Plajı da kentin en yoğun noktalarından biri olarak dikkat çekiyor.

Yaşamlarının neredeyse tamamını denizlerde sürdüren, sadece yumurtlamak için mayıs ve eylül ayları arasında karaya çıkan deniz kaplumbağalarının nesilleri tehlike altında bulunuyor

Tatilcilere uyarılarda bulunan Prof. Dr. Yakup Kaska, caretta carettalara dokunulmaması ve kesinlikle elle beslenilmemesi gerektiğini ifade etti.

Bayramda tatilci yoğunluğu artarken Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, uzman olmayan kişilerin yaban hayvanlarına müdahaleden kaçınması gerektiğini belirterek, “Bu hayvanları beslemek canlıların davranışlarında belirgin değişikliklere yol açıyor ve zarar görmelerine neden oluyor. Deniz kaplumbağaları da dahil olmak üzere hiçbir yaban hayvanına dokunulmamalı ve beslenmemelidir. Denizde kaplumbağa görüldüğü zaman suyun altındaki süzülüşleri uzaktan izlenmeli. Tatilcilerimizin kıyılardan ve teknelerden denize naylon poşet atmaması gerekiyor. Poşetleri denizanası sanıp yutan kaplumbağalarımız boğuluyor. Merkezimize getirilen her 10 deniz kaplumbağasından bir ya da ikisinin vücudunda mutlaka plastiğe rastlıyoruz. Doğamızı koruyalım ve bez torba kullanalım.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir