Turist rehberliği yasası değişti

Turizm rehberliği ve seyahat acenteleri alanlarında yeni düzenlemeler içeren yasa Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi

Ak Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman’ın ilk imzacı olduğu yasayla Turist Rehberliği Meslek Yasası ile Seyahat Acenteleri Yasasında değişiklik yapıldı.

Buna göre, Turist Rehberliği Meslek Kanunu’ndaki değişiklikle mesleğe kabul başvurularında, yabancı dil yeterliliğini belirlemeye yönelik sınav, ÖSYM tarafından yapılacak.

Mesleğe kabul koşullarını yerine getirip sadece yabancı dil yeterlilik belgesi koşulunu yerine getiremeyenler ise Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın talebiyle konusunda uzmanlaşmış kurumlar tarafından yapılan sınavda başarılı olmaları halinde turist rehberi olabilecekler.

Çince düzenlemesi

Çince başta olmak üzere belirlenecek Uzak Doğu dillerinde üniversite eğitimi alanlarının turizm rehberliğine kabul edilmelerinde, turist rehberliği eğitim programını bitirme şartı aranmayacak.

Hanutçuluk cezası

Tur otobüslerinde rehber bulundurma zorunluluğu kaldırıldı. Müze, ören yerleri ile tescilli kültür varlıklarının tanıtılması faaliyetlerinde turist rehberi bulundurma şartı devam ediyor.

Turist rehberlerine uygulanacak disiplin cezaları yeniden düzenlendi

Turistlerin bilgisi ve onayı dışında alışveriş amaçlı belirli bir işletmeye gönderilmeleri ve rehberin bir menfaat temin etmesi dahilinde 25 bin liradan 100 bin liraya kadar para cezası verilecek. Müşterilerini bilgi ve onayları dışında alışveriş amacıyla bir işletmeye göndermeleri karşılığında kendileri veya yönlendirdikleri kişiye menfaat sağlayan seyahat acentelerinin belgeleri iptal edilecek ve bunlar 5 yıl süreyle seyahat acenteliği yapamayacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir