Tüm ihtişamıyla şato planlı Hoşap Kalesi

Van’ın Gürpınar ilçesinde yer alan ve dünya genelindeki 17 şato planlı kaleden biri olan Hoşap Kalesi, restorasyon çalışmalarıyla eski ihtişamına kavuşuyor.

Güzelsu Mahallesi'nde sarp kayalıklara inşa edilen kalede, tarihi dokunun korunması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla başlatılan restorasyon projesi devam ediyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Valilik Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle yürütülen projede, 30 kişilik bir ekip, restoratör, mimar, inşaat mühendisi, sanat tarihçisi ve teknik personelden oluşuyor.

Van Müzesi denetiminde gerçekleşen çalışmalarda, Urartular dönemine kadar uzanan geçmişiyle bilinen kale, Osmanlı Devleti'ne tabi Mahmudi Beyleri'nin yaptırdığı şekliyle bugüne ulaşan tahrip olan bölümleriyle restore ediliyor. İç kalede bulunan mescit, zindan, selamlık, burç, harem, kule ve hamam gibi yapılar, aslına uygun olarak onarılıyor.

Restorasyonu yüzde 95 oranda tamamlanan kalenin, gelecek yıl seyir köşkü ardından dış kaledeki surları da onarılacak. Çevre düzenlemesi, yürüyüş yolları ve aydınlatma çalışmalarıyla eski ihtişamına kavuşturulacak kale, bu çalışmaların tamamlanmasının ardından ziyarete açılacak.

Van Müze Müdürü Erdal Acar, Hoşap Kalesi'nin bölgenin önemli tarihi ve kültürel yapılarından biri olduğunu vurgulayarak, restorasyonun orijinaline uygun malzemeyle yapıldığını ve geçmişteki ihtişamına kavuşacağını ifade etti. Acar, kalenin turizme açılmasının Gürpınar ilçesi ve Van'a önemli katkı sağlayacağını belirtti.
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir