Tüm görkemiyle 667 yıllık Dedeköy Cihanoğlu Camii

Osmanlı döneminde inşa edilen Aydın’ın Koçarlı ilçesi kırsal Dedeköy Mahallesi’ndeki tarihi Dedeköy Cihanoğlu Camii, bölgenin tarihi dokusunu yansıtması açısından büyük önem taşıyor.

Doğal ve tarihi güzellikleriyle ünlü Aydın, birçok eski medeniyetlerden kalan, sayısız esere de ev sahipliği yapıyor. Bölgedeki ilk Türk yerleşkelerinden biri olan Dedeköy’de bulunan, içerisinde yüzlerce yıllık tarihiyle Dedeköy Cihanoğlu Camii, ziyaretçilerin uğrak noktaları arasında yer alıyor.

Menteşeoğlu İlyas Bey tarafından 1356 yılında kare planlı tek katlı, sekizgen kubbeli olarak yaptırılan ve Osmanlı mimarisine egemen olan barok ve rokoko üslubunun görüldüğü caminin mihrabı ve duvar süslemeleri de dikkat çekiyor.

1756 yılında yaşanan deprem sonrasında hasar gören Dedeköy Cihanoğlu Camisi, Aydın bölgesinin en güçlü derebeyi ailelerinden Cihanoğulları soyundan Cihanzade Mehmet Ağa tarafından restore edildiği biliniyor. 530 nüfuslu mahallenin 300 kişi kapasiteli tek camisi olan Dedeköy Cihanoğlu Camisi, çatısında çökme, duvarlarında dökülmelerin olması sebebiyle, 2018 yılında restore edilerek, tekrardan ibadete açıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir