Tüm gizemiyle Derinkuyu Yer Altı Şehri

Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Kapadokya’nın yer altı zenginliğine de sahip olduğunu biliyor muydunuz? Rengarenk balonların gökyüzünde süzüldüğü ve görsel şölen sunduğu bölgede, 36 tane yer altı şehri bulunuyor.

Bu yer altı şehirlerin en büyüğü ise, Nevşehir’in Derinkuyu ilçesinde yer alıyor. Yüzyıllar önce insanlığın barındığı yer altı şehri, tarihi gizemini hala koruyor. Asur kolonilerinin de izlerini taşıyan Derinkuyu Yer Altı Şehri’nde , 2.yüzyılda Roma zulmünden kaçıp Mezopotamya üzerinden Kayseri’ye, oradan da Kapadokya’ya gelen Hristiyanların yaşam sürdüğü biliniyor.

Yer altı şehrinde 60-70 metre derinliğindeki 52 içme suyu bulunuyor. Şehrin isminin de buradan geldiği biliniyor. 1830 yıllara kadar Kapadokya Derinkuyu bölgesinde yer üstünde bir yerleşim yokmuş. Bit tesadüf eseri 1963 yılında bu yer altı şehri bulunup, turizme kazandırılmış.

Dünyanın her yerinden binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Kapadokya, Derinkuyu Yer Altı Şehri’yle de turizmin gözde merkezleri arasında bulunuyor. Bölgeyi ziyaret etmek için gelen turistler, yer altı şehrini gördüklerinde gözlerine inanamıyorlar. Geçmişin izlerini gün yüzüne çıkartıldığı yer altı şehri hayranlık uyandırıyor.

Derinkuyu Yer altı Şehri’nin 4 kilometrelik alanından sadece 2,5 kilometrelik alanı ziyarete açılmış. 8 katın derinliği 50 metreyken, tüm katların temizlenmesi halinde derinliğinin 85 metreyi bulacağı tahmin ediliyor.

Geçmişte 50 bin kişinin yaşam sürdüğü yer altı şehri adeta tarih kokuyor. Ziyaretçilerin tarihe iniş yaptığı yer altı şehri, atmosferiyle büyülüyor.

Yer altı şehrinin sadece 8 katının ziyarete açıldığını söylemiştik. Şimdi sizlere bu katların geçmişte ne olarak kullanıldığını söyleyeceğim. Birinci kat; mutfak, ahır, şaraphane ve oturma odalarının bulunduğu alan. İkinci kat ise; mutfağın, erzak depolarının, oturma odalarının bulunduğu alanı oluşturuyor.

Adeta yaşam alanlarını ince ince işlemişler ve yerin altında hayatlarını geçirmişler. Üçüncü katta da ibadetlerini gerçekleştirip, eğitim aldıkları ve mezarları bulunuyor. Ziyaret ettiğinizde duvarlarına işlenmiş haç işaretlerinden hangi amaçla kullanıldığını anlayacaksınız.  

Dinlerinin inancı gereği günah çıkaran Hıristiyanlar, bu alanda da bunu gerçekleştiriyorlarmış. Şehrin dördüncü katında ise korunabilecekleri bir alan inşa etmişler. Havalandırma kanallarıyla, su kuyularıyla, sığınma yeri olarak kullanılmış.

Beşinci katta şehri birleştiren alan yer alıyor. Yani dağıtım tünellerinin yeri. Altıncı katta da 5 oda bulunuyor. Yedinci ve sekizinci katlarda ise toplantı alanları ve kilise bulunuyor.

Bölgeye özgü yumuşak tüf kayalarını kazarak oluşturulmuş yer altı şehrinde, birçok havalandırma ve su kuyuları bulunuyor. Geçmişte burada yaşayan insanlar yeryüzünden bağlantılarını keserek, ihtiyaçlarını buradan karşılamış ve kendilerine güvenlikli bir ortam yaratmışlar.

Bu geçmişten bize kalan mirası görmek isterseniz, Nevşehir’in Derinkuyu ilçesinde bulunan yer altı şehrine gidebilir, tarihi bir yolculuğa çıkabilirsiniz.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir