Trakya’nın ziyarete açık ilk ve tek mağarası: Dupnisa

Dupnisa Mağarası, Trakya’nın turizme açılan ilk mağarası olarak İstanbul ve çevre illerde yaşayanlar tarafından hafta sonu şehirden kaçış rotasında yer alıyor. 2003 yılına kadar yalnızca profesyonel dağcıların mağaraya girmesine izin verilirken bu tarihten itibaren mağaranın kapıları her yaştan misafirlerine açıldı. İkinci jeolojik zamanda oluşan mermerleriyle mağara, iki kat içerisinde üç mağaradan oluşuyor.

Dupnisa Mağarası

Toplam uzunluğu 3150 metre olan mağaranın girişine ulaşmak ve sonrasında da mağara içerisinde güvenli bir şekilde dolaşabilmek için özel platformlarla oluşturulmuş yürüyüş parkurları ve ışıklandırma sistemleri bulunmaktadır. Demir yapılarla desteklenen platformlar daha rahat bir keşif yapılmasını sağlıyor.

Yeşilin her tonunun bulunduğu derin bir vadiden yürüyerek mağaranın küçük kapısına ulaşılıyor. Mağara içerisinde her geçilen noktada hayranlık uyandıran dev sarkıt ve dikitler, oluşumun ne kadar uzun sürede olduğuyla ilgili fikir üretmenizi sağlıyor. İçeride devamlı akan bir yer altı nehri bu nehrin oluşturduğu irili ufaklı göller de dikkat edilmesi gereken noktalardan biri.

Bembeyaz, ateş rengi gibi göz alıcı tonlarda damla taşlar hayranlık uyandıran bir görünüme sahip. Mağara boyunca ilerledikçe tavan yüksekliği artarak yer yer 70 metre yüksekliğe ulaşıyor. Mağaranın ana galerisinde sıcaklık, 10-12 derecelere düşebildiği için mağaraya girerken ıslanma ve üşüme ihtimaline karşı tedbirli kıyafetlerle girilmesi tavsiye edilmektedir.

Mağaranın ıslak yerlerinden kuru bölümlerine geçildiğinde daha farklı bir atmosfer ziyaretçileri bekliyor. Bu kuru bölümlerde mağaranın ev sahipli yapan yarasalar misafirlerini karşılıyor. Yarasaların üreme yeri olan mağarada 16 farklı türde yaklaşık 60 bin yarasa yaşıyor.

Yarasaların doğal yaşam alanı olması sebebiyle her yıl 15 Kasım – 15 Mayıs tarihleri arasında mağara, ziyarete kapatılıyor. Yarasaları rahatsız etmemek için en uygun dönemin ilkbahar olduğu bilinmektedir.

Mağara içine girmeye cesaret edemeyenler için mağara ve çevresi doğal güzellikleriyle yoğun ilgi görüyor. Yemyeşil bir vadinin ortasında akan nehrin kenarında ailece piknik yapmak, huzurlu vakit geçirilmesini sağlayabilir.

Dupnisa Mağarası’nın giriş ücreti öğrenci 4 TL yetişkin ise 9 TL olarak alınmaktadır. Mağara giriş sabah 08.00 ile akşam 17.00 saatleri arasında yapılabilmektedir.

Dupnisa’ya Ulaşım

Mağara, Kırklareli ilinin Demirköy ilçesinin Sarpdere köyünde bulunuyor. Demirköy’den özel aracınızla 5-6 km dağ yolu boyunca virajlı yollardan geçerek Dupnisa Mağarası tabelalarıyla karşılaşabilirsiniz. Diğer bir yol ise Demirköyden’den kalkan minibüsler ile mağara girişine kadar ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir