Eski Yugoslavya Devlet Başkanı Josip Broz Tito’nun muhtemel bir nükleer saldırıya karşı Bosna Hersek’in güneyindeki Konjic şehrinde yaptırdığı “İstanbul” kod adlı gizli sığınak, ziyaretçileri adeta geçmişe götürüyor.

Soğuk Savaş yıllarında, çeyrek asırlık bir inşa sürecinin ardından 1979’da tamamlanan sığınak, Bosna’daki savaşın başladığı 1992 yılında ortaya çıkarıldı.
LABİRENTİ ANIMSATIYOR
Tüneller ve çeşitli amaçlar için hazırlanmış özel odalarıyla bir labirenti andıran sığınak, 350 kişinin 6 ay boyunca dışarıyla hiç temas kurmadan hayatta kalabilecekleri şekilde hazırlanmış. Aynı zamanda 24 tonluk atom bombasıyla düzenlenebilecek saldırılara dahi dayanıklı olarak inşa edilmiş.


NÜKLEER SIĞINAKTA ZAMANDA YOLCULUK
2011 yılında ziyarete açılana kadar gizemini koruyan sığınakta, eski askeri teknolojik araçlar, tüneller, çevirmeli telefonlar ve antika mobilyalar dikkati çekiyor.

TARİHİ DOKUSU KORUNUYOR
Tamamlanmasının ardından Tito’nun hiçbir zaman göremediği sığınakta, Yugoslavya’nın liderinin odası ve çalışma ofisi de hala ilk günkü özellikleriyle sergileniyor.


KOD ADI: İSTANBUL
Tito’nun sırlarla dolu nükleer sığınağının ortaya çıkmasının ardından 2011 yılında kod adının “İstanbul” olduğu keşfedildi. Sığınağın kod adının “İstanbul” olarak konulmasının, Yugoslavya’nın söz konusu dönemde Türkiye ile yakınlaşmasından dolayı olduğu tahmin ediliyor.
