Tepeye kurulan tarihi yapı Gaziantep Kalesi

Ülkemizdeki gezilecek tarihi adreslerden birisi Gaziantep. Burada geçmişten günümüze miras kalan birçok tarihi yapı bulunuyor. Bunlardan biri de Gaziantep Kalesi. Çevresinde her döneme ait izlerin bulunduğu kalede aynı zamanda farklı medeniyetlerin izine de rastlanıyor. Herkesin ziyaret ettiği kalede her dönemin kahramanlık öyküsünü anlatan güzide betimlemeler var. En üst noktasında ise eski bir şehir yerleşimi sizi karşılıyor olacak. Gaziantep Kalesi’nin bulunduğu bu tepe her medeniyetin izleriyle oluşmuş. Çevresinde şehrin farklı noktalarına uzanan mağaralar da bulunuyor. Büyük savaşlara şahit olan Gaziantep Kalesi aynı zamanda birçok kez restore de edilmiş.

Gaziantep Kalesi tarihte birçok kez araştırmaların ve kazı çalışmalarının odağında bulunmuş. Çünkü tepe noktada bir antik kent bulunuyor. Her dönemde farklı bir medeniyetin çalışması ise yüksek bir tepe inşa edilmiş ve ortasına bu şehir kurulmuş. Zamanla bu şehri koruma amaçlı çevresine büyük dev korumalara sahip olan surları inşa etmişler. Bu tepe şehrin her yerinden görülebiliyor. 25- 30 metre yükseklikte bir tepe.

Gaziantep Kalesi’nin tarihine baktığımızda ise ilk olarak Roma Dönemi’nde gözetleme kulesi olarak inşa edildiğini görüyoruz. Bugünkü görünümüne ise ‘Kaleler Mimarı’ olarak adlandırılan Bizans İmparatoru Justinyanus döneminde kavuşmuş. M.S. VI. yüzyıla denk gelmektedir bu dönem. Kalenin çağı yaklaşık olarak 100 metre ve çevresi de 1200 metreden oluşmuştur. 12 adet kule mevcut kalede. En üst nokta ise mazgallar göze çağırıyor. Şehrin buradan gözetlenerek yönetildiği söyleniyor. Muhteşem bir mimari ve heybetli görünümü ile Gaziantep Kalesi misafirlerini bekliyor.

GAZİANTEP KALESİ NEREDE?

Şehrin tam merkezinde bulunuyor tarihi kale. Tarihe baktığımızda ise şehrin kale çevresinde konumlandığını görüyoruz. Türkiye’de uzun yüzyıllardır ayakta kalabilen ender kalelerden birisi aynı zamanda Gaziantep Kalesi.

Kale kapısı da ihtişamını ve heybetini en güzel haliyle gözler önüne sermektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir