Taşköprü sarımsağının serüveni maket ve heykellerle anlatılıyor

Kastamonu’da yer alan Kent Tarihi Müzesinin bir kısmında Taşköprü sarımsağının tarladan pazara uzanan serüveni bal mumu heykellerle ve maketlerle canlandırılıyor.

Coğrafi işaret tescili almış olan ve önemli bir geçim kaynağı olan Taşköprü sarımsağı, lezzeti ile öne çıkıyor.

1850 yılında inşa edilmiş olan müze binasında kentin tarihini ve kültürünü yansıtan objeler yer alıyor.

“Bölgede ‘beyaz altın’ olarak nitelendiriliyor”

Taşköprü Kent Tarihi Müzesi sorumlusu Barış Sağıroğlu, “Sarımsak, Taşköprü için önemli bir bitki, en önemli tarım ürünü. Ekonomik getirisinden dolayı da bölgede, ‘beyaz altın’ olarak nitelendiriliyor. Burada maketler aracılığıyla sarımsağın serüveni anlatılıyor. Başta sürülen tarlalara kadınlar sarımsağı ekiyor. Sonraki süreçte sarımsağın çapa ve sulanması yer alıyor. Taşköprü sarımsağının hasadı temmuzun ilk ya da ikinci haftası yapılır. Hasat da anlatılıyor. En sonda da kurutulan sarımsak pazara götürülerek satılıyor. Maketler aracılığıyla sarımsağın hikayesi, serüvenini burada görebilirler.” dedi.

Müzeyi gezen Oğuzhan Erdoğan ise iki yıl önce İstanbul’dan Taşköprü’ye yerleştiğini anlatarak “Sarımsağın ne tür şartlarda yetiştirildiğini bilmiyordum. Çok zorlu bir ekim serüveni var. Burada en başından sonuna kadar sarımsağın serüveni tek tek anlatılmış.” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir