Tarihin ve kültürün lezzetle sanata dönüştüğü GastroANTEP Kültür Yolu Festivali başladı

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin iş birliğinde düzenlenen GastroANTEP Kültür Yolu Festivali, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımıyla Zeugma Mozaik Müzesi’ndeki açılış programıyla başladı.  

Yerel lezzetlerini tüm dünyaya tanıtmak için 16-24 Eylül tarihlerinde 5’incisi düzenlenecek GastroANTEP, Kültür Yolu Festivalleri kapsamına girerek bu yıl iki festivali içinde barındırıyor.

GastroAntep Kültür Yolu Festivali çerçevesinde, 16-24 Eylül tarihleri arasında; Türkiye’nin en sevilen sanatçıları ile konserler, gastronomi dünyasının en ünlü ve Michelin Yıldızlı Şefleri ile söyleşiler, workshoplar,  sektör temsilcileri ve yazarlarla paneller yapılacak.  

“GastroANTEP Kültür Yolu Festivali  ile gastronominin kalbi bir kez daha Gaziantep’te atıyor”

Tarihin ve kültürün lezzetle sanata dönüştüğü GastroANTEP Kültür Yolu Festivali, 8 gün boyunca konserlere, tiyatrolara ve sergilere ev sahipliği yapacak.

“Gaziantep sahip olduğu kültürel ve tarihi mirasıyla çok ayrıcalıklı bir şehir”

Açılış töreninde konuşma yapan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kültür Yolu Festivalleri hakkında rakamlarla bilgiler vererek, “Türkiye’ye uluslararası kültür sanat markası kazandırmak için başlattığımız Kültür Yolu Festivalleri’nin üçüncü yılındayız. Festivaller tamamlandığında Cumhuriyet’in 100’üncü yılına yakışan yeni bir katılımcı rekorunu tarihe not düşeceğiz. Gaziantep sahip olduğu kültürel ve tarihi mirasıyla çok ayrıcalıklı bir şehir. Festivalle şehirde 40’a yakın noktada düzenlenecek 400’den fazla etkinlikle hem bu mirası ortaya koyacak hem de farklı kültür sanat unsurlarını vatandaşlarla buluşturacağız. Festival kapsamında açılışının gerçekleşeceği Türk Arkeolojisi ve Kültürel Miras Enstitüsü ile bu coğrafyanın kültürel miras zenginliğine yakışan kurumu Gaziantep’e kazandıracağız.” ifadelerini kullandı.

Konuşmasının devamında Gaziantep’in Yaratıcı Şehirler Ağı’na gastronomi alanında dahil olmasının önemini vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti: “Biz bu ayrıcalığın bilinci ile Gaziantep’i festival yapılan şehirler ağına ekleyerek büyükşehir belediyemizin yaptığı gastronomi festivalini merkeze aldık ve kültür yolu konseptine uygun şekilde kapsamını genişlettik. Gastronominin ve Türk Mutfağı’nın turizmde bizi hedeflerimize ulaştıracak en önemli kültür başlıklarından biri olduğunu hep vurguladık.”

“Bu sofrada büyük bir zenginlik var”

Törende konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise şehrin büyük bir depremden çıktığını ve yaraların kültür sanatla sarılacağını vurgulayarak “Doğal gazın, petrolün değeri bitiyor artık zenginlik, beşeri sermayeye, kültürel mirasına sahip çıkmayla ölçülüyor. Biz medeniyet şehriyiz. Bu sofrada büyük bir zenginlik var. Biz topraktan, güneşten, tarihten gelen lezzet dedik. Bakanımız bizi dünyaya tanıtmak için çok büyük gayret gösterdi. Burası bir destinasyon noktası. Buranın kültür ve sanatla iyileşmesi lazım. Kapadokya’ya gelenler buraya Fırat’a gelecek. Bu sofra bir medeniyet.” ifadelerini kullandı.

Gaziantep Valisi Kemal Çeber ve AK Parti TBMM Grup Başkanvekili ve Gaziantep Milletvekili Abdülhamit Gül de törende yaptıkları konuşmalarda Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve ekibine teşekkür ederek festivalin coşkuyla kutlanacağını aktardı.

GastroANTEP Kültür Yolu Festivali kapsamında Refik Anadol tarafından yapay zeka ile hazırlanan Rönesans Rüyaları Dijital Sergisi açıldı

Serginin açılışı, Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü’nde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Valisi Kemal Çeber, AK Parti TBMM Grup Başkanvekili Abdülhamit Gül, il protokolü ve vatandaşların katılımıyla düzenlenen törenle yapıldı.

Çalışmalarında mimari, medya sanatları ile veri bilimini buluşturan Refik Anadol’un, Rönesans eserleri bağlamında türünün ilki olan Rönesans Rüyaları Sergisi, ziyaretçilerine benzersiz bir deneyim sunuyor.

Panorama Havara Kitap Kafe ve Restoran, GastroANTEP etkinlikleri kapsamında açıldı

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan mimari konsepti tamamen atıkların değerlendirilmesiyle oluşturulan Panorama Havara Kitap Kafe ve Restoran, GastroANTEP etkinlikleri kapsamında açıldı.

Kadınların iş hayatına katılımlarıyla ekonomik özgürlüklerini elde etmelerini desteklemeyi ve sosyal hayata daha fazla kadın bakış açısı kazandırmayı hedefleyen Havara Kafe’nin açılışı Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Valisi Kemal Çeber, AK Parti TBMM Grup Başkanvekili Abdülhamit Gül ve il protokolünün katılımıyla gerçekleştirildi.

Açılış töreninde işletmenin mantığı ve çalışma prensipleri anlatılırken Suna Kan Orkestrası Gaziantep’in sevilen yerli şarkılarını seslendirdi.

Mimari konseptinden, tabaklara konan yemeklere kadar, atık değerlendirme ve kaynak koruma yönetimi üzerinden oluşturulan işletme modeli, temel olarak ev mutfağında saklı kalmış olan değerlerin öne çıkarılmasını hedefliyor. Kafenin mutfağında dönüşümlü olarak, yarı zamanlı hafta içi 16, hafta sonu ise 8 kadın aşçı olmak üzere 24 kadın aşçı görev alacak.

GastroANTEP Kültür Yolu Festivali kapsamında Türk dünyasının ünlü şeflerinin katılımıyla “Gastro Diplomasi: Türk Dünyası” workshopu yapıldı

Yeni açılan Festival Park’taki workshop ve panel alanında interaktif olarak gerçekleştirilen programa Kırgısiztan, Özbekistan ve Azerbaycan’dan gelen şefler katılırken, tarifleri ile kendi ülkelerine ait yemek kültürlerini tanıttılar.

Türk dünyasına has yöresel yemekler ile Gaziantep’in farklı yemeklerinin yapım aşamaları ve sunumlarının gerçekleştirildiği etkinlikte açılış konuşmasını yapan GBB Başkan Vekili Erdem Güzelbey, “Kıymetli hocalarımız, şeflerimiz, Gaziantep’in bu konuda emek vermiş kişileri hepinize geldiğiniz için teşekkür ediyorum. Burada oluşan yeni değerlere, yenilikleri görmenizi diliyorum. Biz burada her yediğimiz yemekte aslında geçmişi tekrar keşfediyoruz. Geçmişle bir köprü kuruyoruz. Bu kurduğumuz köprüyü buraya gelen şeflerle daha ileriye taşıyoruz” ifadelerini kullandı.

Kırgızistan’dan gelen şef Nadıra Turganbaeva, hazırlamış olduğu Çakkçak Tatlısı ve Beşparmak yemeklerini tanıtarak, “Burada olmaktan çok mutluyuz, biliyoruz ki Gaziantep dünyanın en zengin mutfaklarından birine sahip. Biz de bugün kendi yemeklerimizi tanıtmak için buradayız” dedi.

Azerbeycan yöresine ait yemeklerini tanıtan Şef Simuzar Suleymanova ise Şuşa Pilavını tanıtırken, Özbekistan yemeklerini tanıtan Abdumanon Nusratov ise Semerkant Ekmeği, Özbek Pilavı gibi yemeklerini tarif etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir