
İzmir’in Selçuk ilçesinde yer alan Efes Antik Kenti, Türkiye’nin en önemli antik kentlerinden biri. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan antik kent, mimari yapıları ile de oldukça göz doldurucu.

Ege’nin en önemli antik kentlerinden biri
Efes Antik Kenti, Cilalı Taş Devri’nde Amazon ile adlandırılan kadın savaşçılar tarafından kurulduğu rivayet ediliyor. Efes’in adını da Ana Tanrıça Kenti denilen Arzawa Krallığı’nın Apasas şehrinden aldığı tahmin ediliyor.
İlk olarak kimin tarafından kurulduğu tam olarak bilinmese de zamanla Roma İmparatorluğu’nun en önemli şehirlerinden biri haline geliyor. Ayrıca, Helenistik, Bizans, Osmanlı ve Beylikler döneminde yaşayanlara da ev sahipliği yapıyor.

Efes’te dikkat çeken yapılar
Efes’teki en önemli yapılar arasında Celsus Kütüphanesi, Artemis Tapınağı, Büyük Tiyatro ve Hadrian Tapınağı yer alıyor. Celsus Kütüphanesi, antik dünyanın en büyük kütüphanelerinden biri olarak biliniyor. 25.000 kişilik kapasitesiyle Büyük Tiyatro, Efes’in sanatsal ve politik yaşamına ışık tutuyor. Dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul edilen Artemis Tapınağı ise Efes’in dini açıdan önemli bir merkez olduğunu gösteriyor.
