Tarihi Şerefiye Sarnıcı asırlık ihtişamıyla görenleri hayran bırakıyor

İstanbul Fatih’te Tarihi Yarımada içerisinde yer alan Şerefiye Sarnıcı, hem tarihi hem de mimari açıdan İstanbul’da mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri.

Şerefiye Sarnıcı veya Theodosius Sarnıcı, İstanbul Fatih’te yer alıyor. Burası Tarihi Yarımada üzerindeki birçok Bizans dönemi sarnıcından yalnızca biri olarak biliniyor.

Bizans döneminde inşa edilen Şerefiye Sarnıcı, su kaynakları bakımından elverişsiz olan İstanbul’un su ihtiyacını karşılıyordu.

Sarnıcın inşa tekniğine bakıldığında yapımı 5. yüzyılın 2. çeyreğine tarihlendiriliyor. Aynı zamanda II. Theodosius Döneminde yaptırıldığı ve bu nedenle adının Theodosius Sarnıcı olarak adlandırıldığı biliniyor.

Sarnıç, Şerefiye ismini Osmanlı döneminde bulunduğu yerden dolayı alıyor. Bu sarnıç, 2018 yılından beri müze olarak hizmet veriyor.

Şerefiye Sarnıcı, çok sıra destekli kapalı sarnıç örneği olarak dikkat çekiyor. Yaklaşık 24×40 m boyutlarındaki dikdörtgen planlı bu yapı, toplam 32 adet sütuna sahip.

Yapıya güney cephesinden bir merdivenle iniliyor. İçerideki suyun bozulmasını önlemek amacıyla havalandırma amaçlı ve fazla suyun tahliye edilmesini sağlamak için için beden duvarlarının üst kısmında, kemer seviyesinde eşit aralıklarla yerleştirilmiş 16 adet pencere açıklığı görülüyor.

Plan şeması korunan Şerefiye Sarnıcının mimarisine bakılarak hangi dönemlerde yapıldığı da tahmin edilebiliyor.

Şerefiye Sarnıcı Nerede? Nasıl Gidilir?

Tarihin en eski sarnıçlarından biri olarak bilinen Şerefiye Sarnıcı, İstanbul Fatih’te yer alıyor.

Buraya ulaşım oldukça kolay. Marmaray ile Eminönü’ne gelerek buradan yürüyebilir ve Tarihi Yarımada’yı keşfedebilirsiniz.

Metroya bindiğinizde de Aksaray durağında inip Eminönü Tramvay hattına binerek Sultanahmet durağına gelip buradan 5 dakikalık yürüyüşle sarnıca ulaşabilirsiniz.

Şerefiye Sarnıcı adres bilgilerine aşağıdan ulaşabilirsiniz:

Adres: Binbirdirek, Piyer Loti Cd. No:2/1, 34122 Fatih/İstanbul

Şerefiye Sarnıcı Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

Şerefiye Sarnıcını belli saatlerde belli ücretler karşılığında ziyaret edebilirsiniz. Sarnıç için ziyaret saati bilgileri şu şekilde: Haftanın her günü 09.00 – 19.00 arası

Şerefiye Sarnıcında çağımızdan farklı bir müzecilik anlayışı uygulanıyor. Burada ziyaretçilere sıra dışı bir müzecilik anlayışı sunuluyor. Sarnıcın mistik atmosferinde her gün muhteşem iki görsel şölen yaşanıyor. Bu görsel şölenler şu şekilde:

Su Medeniyeti İstanbul gösterimi

Geçmişten Günümüze Şerefiye Sarnıcı gösterimi

Bu gösterimleri izlemek için ise şu ücretleri ödemeniz gerek:

İki gösterim ücreti

Yerli Ziyaretçi: 75 TL

Yabancı Ziyaretçi: 270 TL

Öğrenci-öğretmen: 30 TL

İki gösterim için saat başlarında giriş yapılmaktadır. İlk olarak Geçmişten Günümüze Şerefiye Sarnıcı gösterimi, ardından Su Medeniyeti İstanbul İstanbul gösterimi gerçekleşmektedir.

Tek gösterim ücreti

Yerli Ziyaretçi: 50 TL

Yabancı Ziyaretçi: 180 TL

Öğrenci-öğretmen: 20 TL

Tek gösterim için buçuklu saatlerde giriş yapılmaktadır ve yalnızca Su Medeniyeti İstanbul gösterimi izlenmektedir.

NOT: Şerefiye Sarnıcı giriş ücretleri dönemsel olarak değişebildiğinden iletişim bilgilerinden mutlaka ulaşmanızı tavsiye ederiz.

Telefon: 0212 568 60 80

Tarih, Sanat ve Teknolojinin İç İçe Olduğu Şerefiye Sarnıcı

Saklı bir mirası ortaya çıkaran Şerefiye Sarnıcı, dünyada 360° Projection Mapping siteminin entegre edildiği en eski yapı olarak biliniyor. 1600 yıllık tarihi bir mekanla etkileşime girerken mekan algısını üç boyutlu keşfedebilirsiniz.

İstanbul’un su kültürünün izlerini sürebileceğiniz Şerefiye Sarnıcı, üç boyutlu efektlerle mekansal özelliklere tanıklık etmenizi sağlıyor. Gösterinizde İstanbul’un su yollarını takip ederken 1600 yıllık belleğe tanıklık edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir