Tarihi kalede 2 bin yıllık sarnıç bulundu

Çorum’un İskilip ilçesinde gerçekleştirilen kazı çalışmalarında, tarihi bir kaleden çıkan önemli arkeolojik buluntular, bölgenin zengin geçmişine ışık tutuyor. İskilip Kalesi’nde yapılan kurtarma kazıları, Çorum Müzesi başkanlığında Hitit Üniversitesi danışmanlığında ve İskilip Belediyesi’nin katkılarıyla sürdürülüyor. Bu kazı çalışmalarının sonucunda ortaya çıkan bulgular, Roma dönemine ait olduğu düşünülen 2 bin yıllık sarnıç ve mimari yapı ile birlikte çeşitli seramik parçalarını içeriyor.

İskilip Kalesi içerisinde bulunan sarnıcın Osmanlı döneminden beri kullanılan bir alan olduğu ifade ediliyor. Dr. Öğretim Üyesi Oktay Gündoğdu, kalenin tarihi süreç içinde sürekli yerleşimin gözlendiği bir alan olduğunu vurgulayarak, sarnıcın üst tabanında yapılan kazı çalışmalarında, 3 metre altında Roma dönemine ait başka bir tabanın varlığının tespit edildiğini belirtiyor.

İskilip Kalesi içerisindeki sarnıcın Roma dönemine ait olduğuna dair bulgular, 8 basamaklı yapının tespitiyle daha da güçleniyor. Sarnıcın su depolama amacı taşıdığı ve yaz ile ilkbahar aylarında kullanılmak üzere su biriktirdiği açıklanıyor. Bu keşif, bölgenin su ihtiyacını karşılamak için kullanılan antik yapıları göstermesi bakımından önem taşıyor.

Gündoğdu, kazı çalışmalarının ayrıca kalenin altında bulunan kaya mezarlarının Helenistik dönemden itibaren kullanıldığını gösterdiğini ifade ediyor. İskilip Kalesi’nin, Poflogonya bölgesinin en önemli merkezi olduğunu ve Paflagonya’nın en önemli merkezinin İskilip olduğunu belirten Gündoğdu, bölgesel olarak büyük bir tarihî zenginliğe işaret ediyor.

Çorum Müzesi Müdürü Metin Çakar, kazı ve temizlik çalışmalarının ana kayaya ulaşılması nedeniyle tamamlandığını belirterek, ortaya çıkan eser parçalarının bilimsel yöntemlerle tespit edilip Çorum Müzesi'nde değerlendirilmek üzere depoya kaldırıldığını ifade ediyor. Ayrıca, sarnıç yapısının mahiyeti henüz tam olarak anlaşılamadığından, 2024 yılında yapılacak yeni bir kazı çalışmasıyla daha fazla bilgi edinmeyi planladıklarını belirtiyor.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Sümeyra Bektaş ise İskilip'te yapılan çalışmaların bölgedeki diğer kazılarla birlikte bütünlük sağladığını ve İskilip'in kültürel zenginlik açısından önemli bir bölge olduğunu vurguluyor. İskilip Belediye Başkanı Ali Sülük ise İskilip Kalesi'nin turizme yeni ufuklar açabileceğini belirterek, kalede yapılan çalışmaların sürdürülmesi ve İskilip'in tarihi zenginliğinin daha geniş kitlelere tanıtılması için çaba sarf edeceklerini ifade ediyor.
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir