Tarihi dokusu ve doğal güzelliğiyle Koramaz Vadisi

Kayseri merkeze 12 kilometre uzaklığında olan Koramaz Vadisi, her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin akınına uğruyor. Kayseri’nin Melikgazi ilçe sınırlarında bulunan Koramaz Vadisi, yemyeşil atmosferiyle ve doğasıyla ziyaretçilerini hayran bırakıyor.

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde de yer alan vadi, doğudan batıya doğru kıvrılarak uzuyor. 12 kilometre uzunluğuna sahip vadi, deprem kırığı nedeniyle oluşmuş. Geçmişte birçok medeniyetin yaşam sürdüğü Kayseri’de, Koramaz Vadisi en önemli tarihi ve doğal güzelliklerinin bulunduğu yerler arasında yer alıyor.

Vadide Bizans dönemine ait 38 oyma kilise ve 2 modern kilise bulunuyor. Bu kiliselerin duvarlarında daha önce görmediğiniz benzersiz freskler bulunuyor. Antik dönem yerleşimlerine de ev sahipliği yapmış olan vadi, hem tarihiyle hem de doğal güzellikleriyle cezbediyor.

Her mevsim ayrı bir güzelliği bulunan vadinin birçok keşfedilmesi gerekilen yerleri var. Yer altı şehirlerinin bulunduğu Koramaz Vadisi, adeta tarih kokuyor.

Koramaz Vadisi’ni ziyaret ettiğinizde atacağınız her adımla, tarihi yolculuğa çıkacaksınız.

Bu vadide ziyaretçiler birçok aktivite yapma imkanı da buluyor. Özellikle kampçıların uğrak noktası olan vadi, kuş cıvıltılarıyla şenleniyor. Tertemiz bir doğa içerisinde yürüyüş yapmak isteyenler de vadiyi ziyaret ediyor.

Binlerce yıllık tarihe sahip olan Koramaz Vadisi, bin 550 metre rakımıyla da harika manzaralara ev sahipliği yapıyor. Bu özelliğiyle de dağcıların vazgeçemediği rotası oluyor.

Vadide birçok aktivite yapabileceğinizi söylemiştik. Peki bunlar ne?

Trekking, dağcılık, kamp, piknik, kuş gözlemciliği,  mangal, tarihi yerlerde gezinti ve muhteşem büyüleyici manzarasını seyir edebilirsiniz. Böylesine dolu dolu bir gün geçirmek isterseniz ya da konaklamayı düşünürseniz Koramaz Vadisi bunun için biçilmiş bir kaftan.

Koramaz Vadisi aynı zamanda bitki çeşitliliğiyle ve canlı türüyle de yaşam alanını oluşturuyor. Vadide 300 yıllık ceviz ağaçları, yaşlı söğüt ağaçları, meyve ağaçları ve Kayseri’nin vazgeçilemez lezzeti gilaburu ağaçlarına şahit olacaksınız.

Bu ağaçlar vadide akan Koramaz Çayı ile besleniyor. Güzelliklerini saymakla bitiremediğimiz bu doğa harikası vadide, suda yaşayan su kaplumbağaları da yaşam sürüyor. Aynı zamanda vadide; keklik, tilki, gelincik, kirpi ve birçok hayvan bulunuyor.

Ölmeden önce gidilmesi gerekilen yerler arasında olan Koramaz Vadisi’ni, her mevsimde ziyaret edebilirsiniz.

NE YENİR?

Evet, Koramaz Vadisi’ni gezmek iştahınızı açabilir. Bu yüzden biz burada ne yiyeceğiz diye düşüneceksiniz. Koramaz Vadisi’nde piknik ve mangal yapabileceğinizi söylemiştik. Eğer vadide, bir şeyler yemek istemezseniz, Kayseri yöresine ait yemekleri tadabilirsiniz. Şimdi Kayseri’nin yöresel yemekleri neler?

Biz bunları sizler için derledik.

Kayseri mantısının dilden dile konuşulduğunu biliyorsunuz . İlk başta size önerebileceğim lezzet Kayseri mantısı. Daha sonra; pastırma, pöç, yağlama, kurşun aşı, Kayseri tiridi, çiriş yemeği, cıvıklı, örgülü pilav, tahinli yaprak sarması, çemenli ekmek, Kayseri katmeri, yoğurt tatlısı kısacası Kayseri’ye ait yöresel yemekler.

Bu saydığım lezzetleri şehir merkezinde bulunan restoranlarda yiyebilirsiniz.

NASIL GİDİLİR?

Kayseri merkezden kolay bir şekilde ulaşım sağlayabileceğinizi söyleyebilirim. Öncelikle hem otobüsle hem de aracınızla Koramaz Vadisi’ne gidebilirsiniz. Şehir içinde bulunan halk otobüsleri vadinin yakınlarında bulunan köye ulaşım sağlıyor. Daha sonra kısa mesafe bir yürüyüş gerçekleştireceksiniz.

Eğer şehir dışından Koramaz Vadisi’ne gelecekseniz de, Kayseri Erkilet Havalimanı’na iniş yapabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir