Tarihi Ankara Palas müze oluyor

Cumhuriyet döneminin simge yapılarından Ankara Palas, Milli Saraylar Başkanlığı tarafından özgün yapısı korunarak müzeye dönüştürüldü. Tarihe tanıklık eden 96 yıllık görkemli bina, 21 Şubat 2024 Çarşamba günü düzenlenecek törenle ziyarete açılacak. Restorasyonu tamamlanan, koleksiyonu zenginleştirilen ve modern sergileme kriterlerineuygun olarak tefriş edilen Ankara Palas Müzesi, 1.000 m2’yi bulan kapalı alanda düzenlenen 5 salon ve bin 200’e yakın eserle kültür-sanat hayatımızın yeni adresi olmaya aday.

TÜRK SİYASİ HAYATININ ÖNEMLİ OLAYLARINA TANIKLIK ETTİ

Yeni kurulan Cumhuriyet’in modern yüzünü temsil eden Ankara Palas, milli mücadeleye destek olan aydınların buluşacağı ve konaklayacağı bir binaya duyulan ihtiyaç üzerine 1928 yılında inşa edildi. Ankara Ulus’taki İkinci Meclis binasının karşısında bulunmasından ötürü politikanın merkez noktası oldu.Zamanla siyasilerin, gazetecilerin ve aydınların uğrak mekânı hâline geldi. Mustafa Kemal Atatürk de Meclis çalışmalarından sonra günün yorgunluğunu bu binada giderir, arkadaşlarıyla sohbet ederdi. Devrin devlet başkanlarından İran Şahı Rıza Pehlevi, Irak Kralı I. Faysal, Yunanistan Başbakanı Venizelos ve ABD Başkanı David Eisenhower gibi seçkin konuklar burada ağırlandı.

ANKARA EVKAF OTELİ’DEN ANKARA PALAS MÜZESİ’NE

Milli değerlerin modern yöntemlerle ele alınmaya çalışıldığı Ulusal Mimarlık Dönemi’nde inşa edilen Ankara Palas’ın ilk projesini Vedat Tek hazırladı. Yapıya esas şeklini Mimar Kemaleddin Bey verdi. Cephe tasarımında kubbe ve Türk motifleri gibi geleneksel izler kullanıldı. Ankara Palas, 1975 yılına kadar Vakıflar İdaresi’ne bağlı ‘Evkaf Oteli’ olarak işletildi. 1976 – 1982 yılları arasında Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından ofis ve sergi alanı olarak kullanıldı. Yapı, 2018 yılında ise Milli Saraylar Başkanlığı’na devredildi.

ANKARA PALAS’TA MİLLİ SARAYLAR DÖNEMİ

Ankara Palas, tarihinin en kapsamlı restorasyonunu Milli Saraylar döneminde geçirdi. Restorasyon işlemleri kapsamında binanın inşaat, statik güçlendirme, ince restorasyon, mekanik ve elektrik işleri 2021 yılında tamamlandı. 2022’de teşhir ve tanzim çalışmaları başlatıldı. Teşhir üniteleri, vitrinler, dijital bilgi panoları hazırlandı. Sergilenecek eserler vitrinlere yerleştirildi, etiket ve tanıtım çalışmaları tamamlandı. Müze içerisinde kütüphane, konferans salonu, çocuk atölyesi ve kafeterya alanları oluşturuldu. 2024 yılı itibarıyla da Ankara Palas, başkente yakışır bir müze olarak açılışa hazır hale getirildi.

OSMANLI VE CUMHURİYET DÖNEMİNİN SEÇKİN ESERLERİ BİR ARADA

Ankara Palas Müzesi, Milli Saraylar Koleksiyonu’nda yer alan 16 – 19. yüzyıllara ait seçkin eserlerin yanı sıra Atatürk’ün kullandığı ve erken Cumhuriyet döneminin izlerini taşıyan eserlere ev sahipliği yapıyor. Müzede sergilenen eserler şu başlıklar altında ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor: Tablolar, Saatler, Teknolojik Araçlar, Gümüşler, Sofra Takımları, Yazma ve Matbu Eserler, Atatürk’ün Kullandığı Eşyalar, Atatürk ve Ankara Palas, Savaş Objeleri, Diplomatik Hediyeler, Hereke Dokumaları, Beykoz Camları, Yıldız Porselenleri, Madalya ve Nişanlar, Mühür ve Sikkeler, Hazine Koleksiyonu’ndan seçkiler.

TABLOLAR, YAZMA ESERLER, DİPLOMATİK HEDİYELER VE DAHA

Cumhuriyet dönemi Türk portre ressamlığında önemli yeri olan 1914 Kuşağı
sanatçılarından İbrahim Çallı ve Feyhaman Duran’ın tabloları müze koleksiyonunu zenginleştiren eserler arasında. Ankara Palas’ın duvarlarını süsleyen saatler de z
iyaretçileri zamanda yolculuğa çıkaracak nitelikte. Osmanlı sarayında ve Ankara Palas’ta kullanılan 19. ve 20. yüzyıla ait Avrupa yapımı gümüş takımlar ise müzenin dikkat çeken eserlerinden. Halife Abdülmecid Efendi Kütüphanesi’nden derlenen yazma ve matbu eserler ile Atatürk’ün kullandığı eşyalardan oluşturulan seçki ve çok daha fazlası da müzeyi ayrıcalıklı kılan bölümler arasında.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Doğu’dan Batı’ya açılan bir pencere” olarak tanımladığı Ankara Palas Müzesi ile ilgili tüm bilgileri ve merak edilenleri, 21 Şubat 2024 Çarşamba günü saat 17.00’de Milli Saraylar Başkanı Dr. Yasin Yıldız basın mensuplarıyla paylaşacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir