Sümela Manastırı’nda yaz dönemi yoğun geçiyor

Doğa, kültür ve tarihi bir arada bulunduran, Türkiye’nin önemli inanç turizmi bölgelerinden olan Sümela Manastırı’nın; ziyaretçi sayısı yaz sezonunda daha da artıyor.

Kaya düşme riskini ortadan kaldırmak için 1 Kasım 2021’de kapatılarak restorasyona alınan manastır, çalışmaların tamamlanmasıyla 1 Mayıs 2022 itibarıyla ziyaretçilerine kapılarını yeniden açtı.

“Ziyaretçi sayısı her geçen yıl artmaktadır”

Trabzon Kültür ve Turizm Müdürü Tamer Erdoğan, “UNESCO’nun geçici miras listesinde yer alan Sümela Manastırı’nı yıl içinde yerli ve yabancı birçok turist ziyaret etmekte olup, ziyaretçi sayısı her geçen yıl artmaktadır.” dedi.

Sümela Manastırı’nın başlıca bölümleri; Ana kaya kilisesi, mutfak, öğrenci odaları, misafirhane ve kütüphanedir. Bu yapılar topluluğu oldukça geniş bir alan üzerine inşa edilmiştir. Manastırın girişinde bulunan su kemeri yamaca yaslanmış durumdadır. Manastırın ana girişine, dar ve uzun bir merdivenle ulaşılmaktadır. Giriş kapısının yanında muhafız odaları bulunmaktadır. Buradan merdivenle avluya inilmektedir. Avlunun etrafında bulunan odaların detaylarında Türk sanatının etkileri görülmektedir.

“Işıklandırma sonrasında Sümela Manastırı’na ilgide artış gözlemledik”

Manastırın yer aldığı Altındere Vadisi Milli Parkı’nın da doğa harikası bir yer olduğunun altını çizen Erdoğan, “Zengin florası ve faunasıyla Doğu Karadeniz Bölgesi’nde görebileceğiniz en güzel doğa manzarasına sahip Milli Park, 4 bin 800 hektarlık alanı kaplıyor. Sümela Manastırı’nda iç, dış, su kemerleri ve yapılan çevre aydınlatması sonucu ışıl ışıl bir görüntü ortaya çıktı. Işıklandırması sonucu ortaya çıkan görsel güzellik de yöre halkı ve turistler tarafından son derece beğenildi. Işıklandırma sonrasında Sümela Manastırı’na ilgide artış gözlemledik.” ifadelerini kullandı.

Trabzon’un Maçka ilçesinde bulunan Sümela Manastırı, doğa ve kültür tutkunlarının uğrak noktaları arasında yer alıyor.

“Ziyaretçiler manastırdan mutlu ayrılıyor”

Kayseri’den ailesi ile gezmek için Trabzon’a gelen Rukiye Topal, “Her şey çok güzel. Yeşil, her yerde su, dere yatakları çok güzel, inanılmaz. 9 yıl önce de gelmiştik. O zaman da beğendiğimiz için yeniden geldik. O günden bugüne doğası hiç değişmemiş. En çok o mutlu etti ama Sümela eskiye nazaran çok farklı. Restorasyonlarla daha da geliştirilmiş, çok mutlu oldum.” dedi. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir