Sümela Manastırı ışıl ışıl görüntüsüyle ziyaretçilerini ağırlayacak

Restorasyonun ardından geçtiğimiz yıl Mayıs ayında tekrar ziyarete açılan UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ndeki Sümela Manastırı, yaz sezonunu açıyor.

Trabzon’un Maçka ilçesindeki Karadağ’ın Altındere Vadisi’nde 300 metre yükseklikte kayalar oyularak inşa edilen Sümela Manastırı, ziyaretçilerini ağırlamaya hazırlanıyor.

Manastır, kaya düşmesi riskine karşı Eylül 2015’te ziyarete kapatılmıştı. Kültür ve Turizm Bakanlığınca Şubat 2016’da başlatılan restorasyonla etap etap ziyarete açılan manastır için kaya düşmesi riski nedeniyle 1 Kasım 2021’de tekrar kapatma kararı verildi.

Kayalık alanlardaki önlemlerin alınmasıyla 1 Mayıs 2022’de yeniden ziyaretçilerine kapılarını açan Sümela Manastırı, tarih ve doğa severlerin mecburi rotası haline geldi. Karadağ’ın Altındere Vadisi’nde 300 metre yükseklikte kayalar oyularak inşa edilen Sümela Manastırı, kapalı ve yağmurlu havalarda da ziyaretçilerini ağırlıyor.

400bin ziyaretçi

İç, dış, su kemerleri ve çevre aydınlatması da yapılan Sümela Manastırı, dik yamaçtaki ışıltılı görüntüsüyle yaz sezonunda gezginleri ağırlamaya hazır. İl Kültür ve Turizm Müdürü Tamer Erdoğan, Sümela Manastırı’nın restorasyon çalışmalarının ardından 1 Mayıs 2022 itibarıyla tamamen hizmete açıldığını söyledi. Manastırın her dönem ilgi gördüğüne işaret eden Erdoğan, “1 Mayıs 2022 itibarıyla yıl sonunu yaklaşık 400 bin ziyaretçiyle kapatmış olduk. Müthiş bir ilgi gördü. İnşallah 2023 yılında da ziyaretçi sayısında yüzde 30 artış bekliyoruz” diye konuştu.

Erdoğan, manastırın ilgi görmeye devam ettiğini belirterek, “Bakanlığımız tarafından yapılan çalışmalarla Sümela Manastırı’nın ışıklandırılması bitti. Gece ışıklandırılmasını açmış bulunuyoruz” dedi.

Sümela marka değerimizdir

Manastırın, ışıklandırma kapsamında gece ziyaret edilmesine yönelik talep aldıklarını dile getiren Erdoğan, “Karda ve yağmurda da ziyaretçiler gelmek istiyor. Yaz sezonunda ışıklandırmayla ziyaretçi sayımızın artış göstereceğini ümit ediyorum” ifadesini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir