Sultanahmet Meydanı’ndaki eski “Defter-i Hakani” binası Ayasofya Müzesi oldu

Sultanahmet Meydanı’ndaki eski Defter-i Hakani binası, Ayasofya’nın kuruluşundan itibaren tarihinin anlatıldığı müzeye dönüştürüldü.

Defter-i Hakani binası, Sultanahmet Meydanı’nda yer alan ve Mimar Vedat Tek tarafından projelendirilen bir yapıdır. Yakın tarihte Sultanahmet Tapu Müdürlüğü Binası olarak bilinen Defter-i Hakani binası, inşa edildiği günden itibaren “Tapu ve Kadastro Müdürlüğü” olarak işlev görmüş ancak 2020 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığına devredilerek, Ayasofya’daki eserlerin sergilenmesi için müze amacıyla kullanılması kararı alınmıştır.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün açıklamasına göre Ayasofya’nın camiye çevrilmesinden sonra Kültür ve Turizm Bakanlığınca kamuoyuna yapılan açıklamalar doğrultusunda Sultanahmet Meydanı’ndaki “Defter-i Hakani” binasında çalışma başlatılmıştı. Üç yıldır devam eden çalışmalar sonucu Ayasofya’nın tarihinin ve depolarındaki eserlerin anlatıldığı bölüm ziyarete açıldı.

Ayasofya’nın tarih boyunca geçirdiği değişimler; Ayasofya koleksiyonlarındaki dijital içerikler ve objelerle ziyaretçilere sunulmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir