Su altındaki peribacaları dalış tutkununu ağırlıyor

Hatay’ın Yayladağ ilçesinde 2017 yılında keşfedilen su altı mağarası, dalış tutkunlarına unutulmaz bir deneyim sunuyor.

Dalış eğitmeni Mahmut İğde ve doktor Cihan Öztürk’ün keşfi olan Büyük Mağara, peribacalarına benzerliği ile dikkat çekiyor. Deniz seviyesinden 19 metre derinlikte, faal olmayan Kel Dağı’nın altındaki mağara, bilimsel makalelerde “Bilge Taş Mağarası” olarak da anılıyor.

Mağaraya ana girişten 120 metre su altında ulaşılabiliyor ve içerisinde kum piramitleri, bacaları, sarkıt ve dikitleri barındırarak adeta peribacalarını andırıyor. Keşfinden bu yana, birçok dalgıcın ilgisini çeken bu mağara, sportif amaçlı dalış için nadir ve güvenli bir yer olarak öne çıkıyor.

Dalış eğitmeni İğde, mağaranın bölgedeki en büyük mağara olması nedeniyle önemli olduğunu belirtirken, turizme de büyük katkı sağladığını vurguluyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, mağaranın envanterine eklenmesi ve korunması için çalışmalarını sürdürüyor.

Büyük Mağara, Hatay’ın turistik potansiyelini artırarak binlerce dalgıcın bölgeyi ziyaret etmesine neden oluyor. İğde, dünyanın çeşitli dalış okullarında Keldağı ve Büyük Mağara’yı tanıtmak için çaba harcıyor ve mağaranın daha fazla bilinirlik kazanması için herkesin katkıda bulunması gerektiğini vurguluyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir