Silifke Kalesi kazılarında sona yaklaşılıyor

Mersin’de bulunan Silifke Kalesi’nin, kazı ve restorasyon çalışmalarında sona gelindi. Roma Dönemi’nden 20.yüzyıla kadar kesintisiz yerleşim yeri olan Silifke Kalesi’nin gelecek yıl ziyarete açılması planlanıyor.

185 metre yüksekliğindeki tepede yer alan tarihi kalede, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen 2023 kazı sezonu başladı. Kazı sürecinde; cam eserler, günlük aletler ve süs eşyaları gibi farklı buluntular tespit edildi.

Silifke Kalesi, inşa edildiği Roma döneminin yanında Bizans, Karamanoğlu ve Osmanlı’dan izler taşıyor.

Silifke Kalesi restorasyon çalışmaları, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Boran başkanlığındaki 20 kişilik bir ekip tarafından yürütülüyor.

Boran, yapının birçok medeniyetten izler taşıdığını belirterek, şöyle devam etti, “Kalenin merkezindeki Roma döneminde tapınak, Bizans’ta kilise olarak kullanılan yapı, Karamanoğlu döneminde ise camiye çevrilmiş. Osmanlı’da fethin sembolü bu cami, onarılarak kullanılmaya başlanmış. Caminin etrafında ticari birimler, kuzey ve güneyinde 2’şer ana cadde, bunlara bağlı sokaklar ve kenarlarda da konutlar yer alıyor.”

“Eski dokuların korunarak yeni işlevle kullanılması açısından önemli bir yer”

Silifke Kalesi’nin turizme kazandırılacağını vurgulayan Boran, “Roma, Bizans, Karamanoğlu ve Osmanlı dönemlerinin dokusu ortaya çıkarıldığı Silifke Kalesi, birlikte yaşam, hoşgörü, saygı, kendinden önceki medeniyete olan sevgi ve eski dokuların korunarak yeni işlevle kullanılması açısından son derece önemli bir yer. Kazı, restorasyon ve konservasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla kale, bölgenin çok önemli destinasyon merkezi olacaktır. Bu yıl ve 2024’te yapılacak çalışmalar neticesinde yeniden ziyarete açılmasını hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir