Sıcaktan bunalanlar Tulumtaş Mağarası’na koştu

Ankara’nın Gölbaşı ilçesindeki Tulumtaş Mağarası, yaz aylarında ziyaretçilerden yoğun ilgi görüyor. Yapısı nedeniyle yazın soğuk, kışın sıcak havaya sahip mağarada serinlemek isteyen ziyaretçilerin en gözde yerleri arasında bulunuyor.

30 yıl önce çevre yolu inşası için işletilen taş ocağındaki çalışmalar sırasında keşfedilen mağara, İncek, Hacılar ve Tulumtaş köyleri arasındaki Karayatak mevkisinde bulunuyor.

Gezilebilir alanı yatay olarak 265 metre uzunluğa sahip olan mağara, turizme kazandırılmak için yapılan düzenlemelerin ardından 1 Ağustos’ta ziyarete açıldı.

Soğuk hava mağaraya girişten itibaren hissedilirken, derin kısımlara inildikçe hava sıcaklığı 20 derece kadar düşüyor.

Gölbaşı Belediye Başkanı Ramazan Şimşek, mağaranın 5 milyon yıl önce oluşumuna başladığını, sarkıt ve dikitlerin genişlemeye devam ettiğini belirtti.

Mağaranın devamlı kendini yenilediğini, bu nedenle de içerisindeki oksijeni ve havasıyla çok farklı olduğunu, hava sıcaklığının dışarıya göre en az 20 derece düştüğünü söyleyen Şimşek, “Mağaranın havası o kadar iyi ki sanki kış ayındaymışız gibi konuşurken ağzımızdan buhar çıkıyor. İnsanlar merkezde yanıyorsa bu mağaraya gelip serinleyebilirler. Gerçek doğal bir klima özelliği taşıyor.” dedi.
1 Ağustos’ta ziyarete açılan mağarayı şimdiye kadar 1 milyondan fazla kişinin ziyaret ettiğini bildiren Şimşek, “Mağaramızın en çok ziyaret edilme sebeplerinden biri serin olması. Yazın soğuk, kışın sıcak olan mağara kışın da çok fazla ziyaretçi alacak” diye konuştu.
Hollanda’da yaşayan ve Ankara’ya akrabalarını ziyarete gelen İbrahim Şahingöz, mağaranın içerisindeki serinlikten kollarının sızlamaya başladığını söyledi.

Ankara’ya iner inmez sıcak havanın kendilerini karşıladığını, araç klimasının bile sıcak hava karşısında yetersiz kaldığını dile getiren Şahingöz, “Kendimizi buzdolabının içerisinde gibi hissettik. Soğuktan romatizmam arttı. Daha önceden bilseydik Avrupa’dan gelen arkadaşlarımıza tavsiye ederdik” dedi.
Mağaranın içerisinin bu kadar serin olacağını tahmin edemediğini belirten Eray Şahin, “Girer girmez, adımımızı atınca serinlik vurdu yüzümüze ve rahatladık. İçerideki soğukluk rahatsız etmiyor aksine insanı kendine getiriyor. Sıcaklıklardan kurtulup serinlemek için güzel bir yer” ifadelerini kullandı.

Kardeşi ve akrabalarıyla mağarayı ziyaret eden Hakkı Bal, “Evlerde durulmuyor, dışarıda gezilmiyor. Hava dışarıda 40 derece ama bize 50 derece gibi geliyor, hissettiğimiz çok daha fazla. Burası hem görsellik hem de serinlemek için çok hoşumuza gitti” dedi.

Yozgat’tan Ankara’ya mağarayı ziyaret etmek için gelen Erkan Altun, mağaranın dışı ve içi arasındaki sıcaklığın çok fazla olduğuna işaret ederek, “Burada üşüyoruz, konuşurken ağzımızdan buhar çıkıyor.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir