Seyahatte paket turun iptalinde iade alınabilir mi?

Sıcak havalar yaklaştıkça gezi yerleri için seyahat planları da yapılmaya başlandı. Herkes uygun fiyatlardan yararlanmak istiyor ancak planlar bazen yolunda gitmediğinde iptal etmek zorunda kalınıyor. Böyle durumlarda para iadesi alabilir misiniz, ya da ne haklarınız neler öğrenmekte fayda var. Paket turunuzu iptal etmek istediğinize paranızı geri alabilmeniz için bazı kriterler var.

Seyahatini iptal etmeyi kimse istemez ancak bazen bizim dışımızda gelişen durumlar söz konusu olabilir. Bunlardan biri de yaşanabilecek herhangi bir sağlık sorunu. Sağlık sebebleriyle tur paketini iptal etmek isteyebilirsiniz. Bu gibi sorunlarda taraflar arasında çıkan anlaşmazlıklar ve mahkeme kararları sonuca bağlanmış durumda. Yargıtay’a göre bir paket tur sözleşmesi zorunlu ve haklı sebeplerle iptal edilirse, örneğin sağlık sorunları nedeniyle, tur organizatörü yaptığı zorunlu harcamaları düşerek paket tur bedelini iade etmek zorundadır. Örneğin uçak bileti gerçekten satın alınmış ve iadesi mümkün değilse, uçak bileti bedeli tüketiciye geri ödenemeyecektir. Zorunlu harcamalar iade edilemeyeceğinden tüketicinin bunların da iadesini talep etme hakkı yoktur. 

TÜRSAB resmi sitesindeki ‘paket tur sözleşmeleri yönetmenliği’ de bu konuda açıklamasını şöyle yapıyor;

Paket turun başlamasından EN AZ OTUZ GÜN ÖNCE fesih bildirimi yapıldıysa zorunlu vergi, resim ve harç v.b yasal yükümlülüklerden doğan masraflar mahsup edilerek HERHANGİ BİR KESİNTİ YAPILMAKSIZIN, katılımcının ödemiş olduğu bedelin iadesi yükümlülüğü bulunmaktadır.  

Paket turun başlamasına OTUZ GÜNDEN DAHA AZ BİR SÜRE KALA YAPILAN fesih bildirimlerinde;  

SÖZLEŞMEDE BELİRTİLMEK ŞARTIYLA BELİRLİ TUTAR VEYA ORANDA KESİNTİ YAPILABİLİR.  

Ayrıca aynı süre için geçerli olmak üzere katılımcının gerekli tüm özeni göstermesine rağmen öngöremediği veya engelleyemediği bir durum veya mücbir sebep nedeniyle fesih bildiriminde bulunması halinde, katılımcının ödemiş olduğu bedel iade edilir. (ÖDENMESİ ZORUNLU VERGİ, RESİM VE HARÇ VB. YASAL YÜKÜMLÜLÜKLERDEN DOĞAN MASRAFLAR İLE 3. KİŞİLERE ÖDENİP BELGELENDİRİLEBİLEN VE İADESİ MÜMKÜN OLMAYAN BEDELLER HARİÇ ) 

Bu durumda sağlık sebepleri ve diğer zaruri durumlarda paket turunuzu iptal etmek istersen kesintileri de gözden çıkartmanız gerekecek. Zorunlu vergi, resim ve harç gibi yasal zorunluluklardan doğan masraflar paketi alan kişinin ödediği ücretten kesilecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir