Selçuklu Meydan Mezarlığı’na yoğun ilgi: 103 bini aşkın ziyaretçi!

Dünyanın en büyük Türk-İslam mezarlıklarından biri olan Bitlis’in Ahlat ilçesindeki Selçuklu Meydan Mezarlığı, bu yılın ilk 5 ayında 103 bini aşkın ziyaretçi ağırlayarak, son zamanların en yoğun dönemlerinden birini yaşadı.

“Türklerin Anadolu’ya girişinin kapısı” olarak adlandırılan Ahlat’ta, 210 dönüm alana kurulu olan tarihi mezarlık, bölgede en çok ziyaret edilen tarihi mekânların başında geliyor.

Turizm hareketliliği arttı

UNESCO Dünya Kültür Miras Geçici Listesi’nde bulunan Selçuklu Meydan Mezarlığı, yerli ve yabancı turistlere ev sahipliği yapıyor. Anadolu’nun “Orhun Abideleri” olarak da nitelendirilen tarihi mekana gelen ziyaretçiler, üzerlerindeki kabartmalar, motifler, işlemeler ve kitabelerle sanat eseri niteliği taşıyan mezar taşlarını inceleyerek bölgenin tarihi hakkında bilgi alıyorlar.

“Mezarlık, Bitlis turizmi açısından çok önemli bir yer”

Kentte kışın uzun sürdüğünü, kar örtüsünün kalkmasıyla turizmdeki hareketliliğin arttığını anlatan İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Fuat Eker, şöyle konuştu:

“Selçuklu Meydan Mezarlığı, Bitlis turizmi açısından çok önemli bir yer. Geçen yıl 190 bin olan ziyaretçi sayımızın çok üstünde ziyaretçi alacağımızı tahmin ediyoruz. Haziran, temmuz ve ağustos aylarında ziyaretçi yoğunluğu yaşanıyor. Ağustosta Malazgirt Zaferi kutlamalarından dolayı buraya ziyaretçi akını oluyor. Ziyaretçilerin rahat edebilmesi için mezarlıkta 18 bin metrekare peyzaj ve yürüyüş yolları yapıldı. Mezarlık hem UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’nde yer alması hem de ziyaret edilen yerlerin başında gelmesi açısından önemli bir yer.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir