Şehzadeler Şehri Manisa’da gezilecek yerler

Türkiye’nin Ege Bölgesi’nde yer alan Manisa, tarihi dokusu ve doğal güzellikleriyle ziyaretçilerini hayran bırakıyor. Şehzadeler Şehri olarak bilinen Manisa, her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin akınına uğruyor.

Şehzadeler Şehri olarak tanımlanmasının nedeni ise, birçok Osmanlı padişahının şehzadelik dönemini burada geçirmiş olması.

Geçmişten günümüze kadar birçok medeniyete de ev sahipliği yapmış olan Manisa, tarihi zenginliğiyle de ön plana çıkıyor. Antik kentleriyle, ören yerleriyle, eski mimari yapılarıyla ve doğal güzellikleriyle ziyaretçilerini cezbediyor.

Yılın her mevsiminde bölgeyi ziyaret eden turistler, Manisa’nın hem tarihi yapılarını hem de kültürünü keşfediyor. Eğer sizler de Şehzadeler Şehri Manisa’yı merak ediyorsanız, gelin beraber bir gezintiye çıkalım.

SPİL DAĞI MİLLİ PARKI

Manisa merkeze 24 kilometre uzaklığında bulunan Spil Dağı, bin 513 metre yüksekliğine sahip bir kalker kütlesinden oluşmuş. Spil Dağı’nın bünyesinde bulunan; kalker kayalar, vadiler, dolin gölleri ve mağaralar zengin bir dağ olarak tarihe geçmesini sağlamış. . Bitki çeşitliliğiyle ve canlı türleriyle de ön planda olan Spil Dağı, 1968 yılında milli park olarak ilan edilerek, hem turizme kazandırılmış hem de halka açılmış.

Altı bin 860 bin hektarlık alanı kapsanan Spil Dağı Milli Parkı’nın içerisinde Sülüklü Göl yer alıyor. Kalkerlerin erimesiyle oluşmuş olan bu göl, turkuaz rengindeki suyuyla göz kamaştırıyor. Flora bakımından da zengin olan milli parkta; karaçam, kızılçam, ardıç, funda ve birçok ağaç ve bitki türü yer alıyor. Bu eşsiz endemik türlere sahip olan milli parkta, Manisa Lalesi bulunuyor.

Spil Dağı Milli Parkı, hem yabani hayvanların hem de cıvıl cıvıl öten birbirinden çeşit kuş türlerinin de yaşam alanını oluşturuyor. Spil Dağı’nda geçmiş uygarlıklara ait kalıntılar da yer alıyor. Kybele Kaya Kabartması, Frig özellikleri gösteren Lidya kültürünün kalıntıları olan kaya mezarları, Yarıkkaya’nın yakınında her biri kayaya oyulmuş evler ve bir taht bulunuyor.

İçerisindeki At Alanı Yaylası, bin 250 metre yüksekliğiyle de milli parkın içerisinde bulunan zenginliklerin arasında yer alıyor.

Spil Dağı Milli Parkı’nda yapacağınız birçok aktivite bulunuyor. Bunlar; dağcılık, trekking, piknik ve kamp. Konaklamak isterseniz toplam 128 yatak kapasiteli dağ evlerinde de, önceden rezervasyon yaptırmak suretiyle kalabilirsiniz. Spil Dağı, kamp yapmak isteyenlerin ve karavanlarıyla yolculuk yapanların uğrak noktası. Böylesine doğa harikası bir yere uğramadan Manisa’dan ayrılmayın.

AĞLAYAN KAYA

Spil Dağı eteklerinde bulunan Ağlayan Kaya, gizemi çözülememiş yapılar arasında yer alıyor. Niobe Kayası olarak da bilenen bu kaya, sanat eseri olup olmadığı antik çağdan beri tartışılıyor. Doğal aşınma sonucu başı önüne eğik olan kayanın, ağlayan bir kadın görünümü veriyor.

Eski Yunan mitolojisinden günümüze kadar gelmiş öyküsüyle, kaybettiği çocuklarının arkasından gözyaşı döken anaların simgesi haline gelmiş. Frigyalı ya da Lidyalı olduğu düşünülen Tantalus’un kızı Niobe’nin Zeus tarafından burada taşa dönüştürüldüğüne inanılıyor.

Efsaneye göre Niobe’nin yedi oğluyla yedi kızı vardı ve yalnızca iki çocuğu olan Leto’dan daha doğurgan olmakla övünüyordu. Bu gururu nedeniyle onu cezalandırmaya karar veren Leto, Apollon’a Niobe’nin bütün oğullarını, Artemis’e de bütün kızlarını öldürttü. Çocukların cesetleri 10 gün sonra tanrılar tarafından gömüldü. Frigya’daki evine dönen Niobe, acılarını dindirmek isteyen Zeus tarafından Spil Dağı’nın yamacında bir kaya parçasına dönüştürüldü.

Böylesine bir efsaneye sahip Ağlayan Kaya, ziyaretçilerin oldukça da dikkatini çekiyor.

TARİHİ KULA EVLERİ

Tarihi Kula Evleri, Manisa merkeze 128 kilometre uzaklığındaki Kula ilçesinde yer alıyor. 18.yüzyıl Osmanlı kent mimarisini günümüze kadar koruyan yapılar arasında bulunuyor. Taş sokakların arasında bulunan bu evler, adeta tarihi bir yolculuğa çıkarıyor.

Açık hava müzesini andıran görüntüsü de ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Osmanlı şehir mimarisinin görüntüsünü oluşturan; camiler, kiliseler, çeşmeler ve ünlü konaklar olmak üzere 3 bin tarihi yapı bulunuyor. Bu yapılardan sadece bin 200’ü tescillenmiş ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından koruma altına alınmış.

Tarihi Kula Evleri; iki katlı ve avlulu, üst katları sokağa çıkıntılı, üzeri kiremit örtülü, özgün ahşap yapıya sahip ve Osmanlı sanat izlerini taşıyan yapılardan.

Günümüzde restore edilerek turizme kazandırılmış bu evler, Manisa’nın en önemli değerleri arasında yer alıyor. Hem Osmanlı kültürünü hem de tarihi yapısını tanıtan bu evlerde gezintiye çıkan ziyaretçiler, buradan beğeniyle ayrılıyor.

KULA DİVLİT VOLKANİK PARK

Kula – Salihli Jeoparkı’nın doğu kesiminde bulunan Kula Divlit Volkanik Park, volkanik etkinlikler sonucu oluşan yer şekillerini bünyesinde barındırıyor.

Park alanı içerisinde; lav akıntısı, koniler ve hendekler bulunuyor. Ziyaretçilerin burada gezintiye çıkması için yürüyüş yolu da yapılmış Yaklaşık 3 kilometre uzunluğundaki bu yürüyüş yolu, ahşaptan inşa edilmiş.

Bisiklet ile de ziyaret edilebilmesi için bisiklet parkuru da yaptırılmış. Yaklaşık 34 kilometre uzunluğundaki bisiklet parkuru, ziyaretçilerin ulaşımı da kolaylaştırıyor.

KULA PERİ BACALARI

Vadi yamaçlarından inen sel sularının ve rüzgarın, tüflerden oluşan yapıyı aşındırmasıyla Kula Peri Bacaları ortaya çıkmış. Kula ilçesine 16 kilometre mesafede bulunan bu doğal oluşumun kaç yılda meydana geldiği de bilinmiyor.  

Yağmur ve rüzgarlarla oluşan bu doğa harikası Kula Peri Bacaları, ziyaretçilerine görsel şölen sunuyor.

Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından Tabiat Anıtı ilan edilen Kula Peri Bacaları’nın yanına gidip dokunabilir ve eşsiz manzarasını izleyebilirsiniz.

Ziyaretçilerin genellikle grup şekilde geldiği bu yer, tırmanmak için biçilmiş kaftan. Bu yüzden her yıl binlerce profesyonel dağcı ziyaret ediyor.

EMİR KAPLICALARI

Manisa merkeze 137 kilometre, Kula ilçesine ise 19 kilometre uzaklığında yer alan Emir Kaplıcaları, sağlık turizm merkezleri arasında yer alıyor. Yerel halk ve bölgeyi ziyaret eden turistler, kaplıca suyundan hem banyo uygulamaları ile hem de içme olarak yararlanıyor. Ayrıca sindirimi kolaylaştırıcı etkisi olduğu söyleniyor. Her mevsimde ziyaretçilerin yoğun ilgi gösterdiği Emir Kaplıcaları’nın suyunun, birçok rahatsızlığa iyi geldiği biliniyor. Romatizma, cilt ve deri hastalıkları, siyatik, kırık ve çıkık gibi rahatsızlığı olan kişiler hastalıkların tamamlayıcı tedavisinde buraya yöneliyor.

Hem tarihi hamam kalıntılarını ziyaret edip hem de şifa bulmak istiyorsanız, Emir Kaplıcaları’nı ziyaret edebilirsiniz.

ANTİK KENTLER

Aigai Antik Kenti

Aigai Antik Kenti, Yunus Emre ilçesinde bulunuyor. Bu şehrin ismi ise, Yunancadan geliyor.  Eski Yunancada keçi anlamına gelen ‘aiya’ kelimesinden türeyerek Aigai olmuş.

Aigai Antik Kenti, milattan önce bin 100’lü yıllardan sonra Yunanistan’dan gelip kuzeybatı Anadolu kıyılarına yerleşen Aioller tarafından kurulmuş. Heredot’un bahsettiği 12 kent arasında yer alıyor.

Aigai’de yapılan arkeolojik çalışmalar neticesinde, geçmiş kalıntıları gün yüzüne çıkartılmış. Yapılan çalışmalarda kenti M.Ö. 8.yüzyıl sonlarında kurulduğu düşünülüyor. İsminin kökünden de anlaşılacağı gibi o amanlardaki insanlar geçimini hayvancılıkla sağlıyormuş. Özellikle keçi yetiştiriciliği ile ünlenen kent, Hellenestik Dönem de deri ve dokuma ürünleri satıyormuş.

Günümüze ise kentten geriye; tiyatro, tapınak, Bouleuterion (meclis binası), kutsal alan, Agora Binası ve pazar kalıntıları kalmış.

Bu tarih kokan kente gittiğinizde, her adımda tarihe yürüyeceksiniz.

Sidas Antik Kenti

Manisa’nın Demirci ilçesinde bulunan 2 bin 300 yıllık Sidas Antik Kenti, Lidyalıların sanat ve ticarette gelişmiş en önemli şehirlerinden biriydi.

Günümüzde ise sadece kale kalıntıları, tarihi mezarlar ve dikili taşlar ayakta kalmayı başarmış. Sidas ismi ise kutlu orman anlamına geliyor. Sidas Antik Şehri’nin ortasından bir dere geçiyor ve bu dere etrafında Roma ve Lidya kalıntıları bulunuyor.

NE YENİR?

Bu gezinti sizi acıktıracak. Biz ne yiyebiliriz? diye soracak olursanız, size önerim Manisa’nın yöresel yemeklerini tadına bakmanız. Her yörede olduğu gibi Manisa’da da çeşit çeşit yöresel yemek bulunuyor.

Şehir merkezinde ve ilçelerde bu yemekleri yiyebileceğiniz restoranlar bulunuyor. Seçenekler arasından damak tadınıza uygun seçimi yapabilirsiniz.

Manisa’nın yöresel yemekleri; Manisa Kebabı, kapama, odun köftesi, Kula güveci, bohça kebabı, sinkonta ve sura.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir