Sedir Adası’nda 2 bin 600 yıllık tarih gün yüzüne çıkarılıyor

Muğla’nın Marmaris ilçesinde bulunan Sedir Adası’ndaki antik kentte devam eden kazı çalışmaları kapsamında, tiyatro ve surlar gün yüzüne çıkarılmaya başlandı.

Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Adnan Diler, 3 yıldır devam eden kazılarda antik kentin tarihinin çok daha eskiye gittiğini, Geometrik dönemin sonundan, milattan önce 6. yüzyıldan başladığını söyledi.

Diler, “Antik kent, tiyatrosuyla, kutsal alanıyla, tapınakları, kilise ve yazıtlardaki meclis belgeleriyle büyük bir şehir. Çalışmalar buranın bir Anadolu kenti olduğunu gösteriyor. Biz bunu daha çok ana karadaki mezarlık alanında ele geçen buluntularda gördük. Ölü gömme gelenekleri, mezarlıklar hiç kaybolmayan gelenekler.

Bu gelenekler Neolitik Çağ’dan beri devam eden gelenekler. Buradaki mezarlar platform şeklinde aile mezarlığı ve büyük duvarları olan, içerisinde en az 5-6 mezarı olan, hem ölülerin yakıldığı hem de normal gömülerin bulunduğu mezarlar. Bu mezarlar Leleg mezarlarının aynısı. Lelegler de Karyalıların bir kolu. Bu nedenle burası aslında bir Anadolu kenti” dedi.

Diler, kazıların aralıksız sürdüğünü belirterek, “Bu yıl tiyatrodaki kazı çalışmasını yürütüyoruz. Tiyatronun restorasyon projesi de onaylandı. Antik kentte son 3 yılda özellikle surlar üzerinde çok yoğunlaştık. Çünkü bu sur ve savunma yapıları hem kentin derin tarihi hem de yerleşim modeli için çok önemli. Buradaki surların da 5. yüzyıla kadar ulaştığını düşünüyoruz. Çalışmalarımızda yoğunluk surlar, Apollon kutsal alanında devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Kedrai Antik Kenti’nin sadece denizden ulaşılabilir konumu ve korunaklı limanlarıyla her zaman önemli bir merkez olduğunu vurgulayan Diler, “Bu nedenle burası bir Anadolu kenti” dedi.

Kazı çalışmalarında çok sayıda yazıta ulaştıklarını vurgulayan Diler, yazıtların hem Kedrai Antik Kenti hem de kıyı Karia’nın tarihinin anlaşılması yönünden önemli olduğunu kaydetti.

Sedir Adası’ndaki kazı çalışmaları, ziyaretçilerin sadece Kleopatra Plajı’nı değil antik kentteki tiyatro, kilise, Apollon Tapınağı ve diğer önemli alanları görüp gezerek bilgi edinmelerini sağlıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir