Sebaste Antik Kenti’nde tahıl ambarına ulaşıldı

Sebaste Antik Kenti’nde, 44 yıl aranın ardından yeniden kazı çalışmaları başladı.

“Kuzeyden güneye, doğudan batıya uzanan yolların tam merkezindeyiz”

Roma’nın ilk imparatoru Augustus tarafından kurulan Uşak’taki Sebaste Antik Kenti’nde sürdürülen kazı çalışmalarında, Doğu Roma İmparatorluğu dönemine ait olduğu düşünülen tahıl ambarı bölümüne ulaşıldı.

Kazı çalışmalarında kilisede bir tahıl ambarının kalıntılarına ulaştıklarını söyleyen Dinç, “Sebaste’nin, Doğu Roma İmparatorluğu döneminde de görkeminin devam ettiğini ve bir piskoposluk merkezine dönüştüğün söyleyebiliriz. Tahıl ambarı aslında bir depolama alanı. Burada bir yaşam alanının da olduğunu gösteriyor. Buradaki piskoposluk merkezinde rahiplerin yaşam alanı, beslenme düzenlemesi gibi alanları bize göstermesi açısından önemli.” şeklinde ifade etti.

Kentin asıl ününe Roma’nın ilk imparatoru Augustus ile kavuştuğunu belirten Dinç, “Ünlü Roma imparatoru Augustus bu kente adını veriyor. Daha sonra Sebaste bölgede çok güçlü bir merkez haline geliyor. Roma’nın, Roma imparatorlarının bu kente çok fazla ilgisi var. Sebebi de konumu. Kuzeyden güneye, doğudan batıya uzanan yolların tam merkezindeyiz. Sebaste bu açıdan tam bir ticaret merkezi. Aynı zamanda askeri rotaların da merkezinde bulunuyor. Ordular için konaklama merkezi, bir dinlenme yeri olarak söyleyebiliriz. Dolayısıyla kent her dönem önemini korumuş.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir