Savaş Atları Müzesi ziyaretçilerini ağırlıyor

Sivas’ta yer alan Hamidiye Kültür Bahçesi’nde bulunan Savaş Atları Müzesi yerli ve yabancı turistleri ağırlıyor.

Hizmete açıldığı 2021 yılından beri 600 bin kişiye ev sahipliği yapan müze, özellikle hafta sonları yoğun ilgi görüyor.

Savaş Atları Müzesi Sorumlusu Semih Vergi, “Burası restorasyon geçirmiş tarihi bir bina. Öncesinde Abdulhamid Han döneminde oluşturulmuş bir numune çiftliği ve sonrasında hara olarak hizmet vermiş. ‘Uzunyayla atları’ dediğimiz Anadolu ırkını burada yetiştirip Osmanlı ordusuna kazandırmış bir hara.” dedi.

Savaş Atları Müzesi’nde, Türkiye’de yetişen bazı at çeşitleri ve süvarilerin kullandığı kıyafetler sergileniyor.

Süvarilerin dönemsel olarak giydiği zırhları birebir canlandırmalarla sergilediklerini dile getiren Vergi, “Savaşta kullanılan ve atın ihtiyacı olan yardımcı malzemeleri sergiliyoruz. Birinci galeride Fatih Sultan Mehmet ve atı Küheylan, Abdülhamid Han ve atı Ferhan, Mustafa Kemal Atatürk ve atı Sakarya’yı üç boyutlu dekoratif canlandırmalarla ziyaretçilerimize sunuyoruz. İkinci galeride ise buranın tarihçesi, Anadolu’da bulunan yurt ocakları ve savaşa hazırlık oyunları ile atlı spor oyunları, at yarışları hakkında bilgi verdiğimiz dekorlar mevcut.” ifadelerini kullandı.

İstanbul’dan müzeyi gezmeye gelen Hüseyin Yağmur, “Heykeller çok gerçekçi gibi gözüküyor, biraz da duygulandım. Geçmişe dönük bilgiler edindim, atları tanıma fırsatımız oldu. Çok güzel bir yer yapmışlar, çok hoşumuza gitti.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir