Sarayburnu’ndan Sivri Ada’ya uzanıyor: Uluslararası yüzme geçişi olacak

Sarayburnu’ndan Sivri Ada’ya 16.5 kilometrelik yüzme geçişi için çalışmalar başlatıldı.
Sarayburnu’ndan başlayarak 16.5 kilometre yüzdükten sonra Sivri Ada’ya ulaşan yüzücülerin rotası, uluslararası arenaya taşınıyor.

Türkiye Yüzme Federasyonu, rota üzerinde gerekli incelemeleri başlattı. Organizasyonun koordinatörü Yüksel Sönmez, Türkiye’nin ilk engelli belediye başkanı Av. Turan Hançerli ve beraberindeki 9 yüzücü Sarayburnu’ndan Sivri Ada’ya kadar yüzdü.

Yapılan başvurulardan olumlu dönüş alınmasının ardından parkur üzerinde Türkiye Yüzme Federasyonu yetkililerince çalışmalar gerçekleştirildi. Yetkililer, sabahın erken saatlerinde Sarayburnu’ndan denize giren ekiple birlikte Sivri Ada’ya kadar parkuru inceledi.

Sivri Ada’ya tarihte ilk kez tek başına yüzen Yüksel Sönmez ve beraberindeki yüzme ekibi saat 06.30’da denize girerek yaklaşık 3 saatlik bir sürede yüzme geçişini tamamladı. 9 yüzücü 30 dakikalık periyotlarla 2 bayrak takımı olarak yüzerken Yüksel Sönmez parkuru solo olarak bitirdi. Bayrak takımında Türkiye’nin ilk engelli belediye başkanı olan Avcılar Belediye Başkanı Av. Turan Hançerli de yer aldı.

Sivri Ada Yüzme geçişinde parkurun tamamlanmasında yüzücülerin performansının yanı sıra hava ve deniz şartları, ekibinin uyumu, ekip çalışması, dayanıklılık gibi birçok faktör ön plana çıkıyor. Türkiye’de resmi olarak ilk defa yüzülen bu parkurun uluslararası platforma taşınması, yerli ve yabancı yüzücülere açılması hedefleniyor.

“Türkiye’de ilk defa Sarayburnu’ndan Sivri Ada’ya ben yüzdüm”

Sivri Ada’ya ilk kez tek başına yüzen Yüksel Sönmez, “2010 yılında ilk defa Sivri Ada’ya yüzdük. Yanımızda hiçbir emniyet yoktu. Önce Sivri Ada, sonra Yassı Ada’ya gittik. Bunun böyle olmayacağını anladık. Emniyetli bir şekilde yanımıza tekne alarak yüzmeye başladım. Türkiye’de ilk defa Sarayburnu’ndan Sivri Ada’ya yüzen benim. Daha sonra kendi arkadaşlarımı toparlayarak tekneye bindirdim ve Sivri Ada’ya çıktık. 2010-2023 seneleri arasında 17 defa Sivri Ada’ya çıktım. Güzel bir parkur. Şimdi tekrardan bu sabah yüzeceğiz” dedi.

“Tüm dünyaya kazandırmak istiyoruz”

Puluslararası platforma taşınması için başvuruların yapıldığını söyleyen Sönmez, “Biz, Türkiye Yüzme Federasyonu’na başvurduk. İzinlerimizi aldık. Hakemlerimiz geldi. Sporcularımız geldi. Sporcularla beraber Sivri Ada’ya gideceğiz. Bu parkuru Türkiye’mize tanıtıp uluslararası bir alana kazandırmak istiyoruz. Tüm dünyaya Türkiye’mizin tanıtılması için dünyadaki bütün yüzücülerin de gelmesi için elimizden geleni yapmak istiyoruz” diye konuştu.

“Parkuru tüm dünya tanıyacak”

Avcılar Belediye Başkanı Av. Turan Hançerli, “Bu parkur birçok yüzücü tarafından fiilen yüzülüyor. Güzel bir parkur, beğeniliyor. Resmi olarak açık bir parkur değil. 16.5 kilometrelik bu parkuru uzmanlar ve hakemler eşliğinde yüzeceğiz. Belli bir süre sonra tüm dünyada bilinen bir parkur olacak. Tüm dünya sporcuları tarafından geçilmek istenecek. Biz bu parkurun açılması için gerekli çalışma öncesinde yaptık. Bugün yüzeceğiz. Heyecanlıyız” diye konuştu.

“Değerlendirilebilir ve önemli bir parkur”

Türkiye Yüzme Federasyonu’nda görevli ulusal yüzme hakemi Emir Kuzu, “Sarayburnu’ndan Sivri Ada’ya 9 takım sporcusu, 1 solo sporcu sabah 06.32’de yüzmeye başladı. Normal geçiş açık su kurallarına uyuldu. Herhangi bir problem yoktu. Bu parkur yeni keşfedilen bir parkur. Bu adanın sembolik bir özelliği var. Bu parkurun önemli ve değerlendirilebilir olduğunu düşünüyorum. Akıntı olarak zorlayıcı bir parkur. Açık su kurallarına uygun” şeklinde konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir