Santa Harabeleri tarihi ve doğal güzellikleriyle göz kamaştırıyor

Trabzon- Gümüşhane sınırında bulunan, doğa ve tarihin buluştuğu yer olarak adlandırılan Santa Harabeleri; 17. yüzyıldan kalma eserleriyle ziyaretçilerini zaman tünelinde hissettiriyor.

Yüzlerce yıllık taş binaları, çeşmeleri, kiliseleri ve büyüleyici doğasıyla kendisine hayran bırakan harabeler; fotoğraf tutkunlarının da uğrak noktaları arasında yer alıyor.

Birbirini kuş bakışı olarak görebilen 3 ayrı yamaç üzerine kurulmuş olan Santa Harabeleri; Binatlı, Terzili, Zurnacılı, Piştovlu, İşhanlı, Çinganlı ve Çakallı olmak üzere 7 mahalleden oluşuyor. Piştovlu mahallesinde bulunan tarihi köprüyle başlayan doğa yürüyüşü Çakallı, Binatlı, Terzili ve Zurnacılı mahallelerini takip ederek sonlanıyor.

Taştan inşa edilen tek katlı evleri ve  her mahallede en az bir tane bulunan çeşmeleriyle döneme ait detaylar sunuyor.

“Santa’nın tek bir köy olarak turizm destinasyonuna dönüşmesi lazım.”

Kendisinin de Santa Harabeleri’ne gezmek amacıyla geldiğini aktaran Maçka Belediye Başkanı Koray Koçhan, “Santa, bu bölgede Yeşil Yol’un üstünde kalan önemli bir uğrak destinasyonu. Şu ana gelebilmiş bir kilisesi, etrafında birçok çeşmesi ve orijinal evleriyle beraber güzel bir destinasyon. O nedenle de buradaki tarihi eserlerin bir an önce restore edilmesi ve oranın gerçek anlamda tek başına, tek bir köy olarak turizm destinasyonuna dönüşmesi lazım.” dedi.

Fransa’da yaşayan ve yaz tatili için Santa Harabeleri’ndeki Zurnacılı Mahallesi’ne gelen Taha Sarıtaş, “Burası çok güzel bir yer. Özellikle Sakız ağaçları çok güzel. Burada ağaçlar, doğa, tarihi yapılar çok etkileyici. Ben herkesi buraya bekliyorum. Gelsinler çok güzel bir yer.” şeklinde ifade etti.

Derin bir vadinin içerisinde bulunan Santa Harabeleri, ziyaretçilerine tarihi birikimini aktarmaya devam ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir