Sağlık turizmi 2024’te rekor kıracak

Türk Sağlık Turizmi Derneği Başkanı Dr. Servet Terziler, bu yıl sağlık turizmi gelirinin 4 milyar doları aşabileceğini söyledi ve markalaşmanın önemini vurguladı. Türkiye, sadece deniz, kum, güneş turizmi değil, sağlıktan doğaya, spordan kültür turizmine kadar çeşitli alanlarda milyonlarca turisti çekerken, son yıllarda sağlık turizminde büyük bir atılım yapıldı. Terziler, sağlık turizminin 2022’de 4 milyar dolar gelirle rekor kırdığını söyledi ve Türkiye’nin bu alandaki potansiyelini artırmak için markalaşma ve devlet desteği gerektiğini dile getirdi. Ayrıca, kaliteli hizmetin önemine vurgu yaparak, Türkiye’nin turizm sektöründe nitelikli ve çeşitli alternatifler sunması gerektiğini ifade etti. Terziler, yurtdışından gelen turistlerin sayısının artmasıyla birlikte yeni sağlık merkezlerinin açılması ve markalaşma stratejilerinin uygulanması gerektiğini anlattı.

KALİTE HEDEFE GÖTÜRÜR

2022 yılında 1 milyon saç turistini ağırladıklarını belirten Terziler, hedeflenen ciroyu geçmek için bu sayının aşılması gerektiğini söyledi. Sağlık turizmi için gelen sayının olduğu kadar kalitenin de çok önemli olduğuna dikkat çeken Terziler, “Son dönemlerde Turizm Bakanımızın yaptığı doğru hamlelerle sayı değil de kaliteye oynanması noktasında doğru girişimler var. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya ‘Turizm Yüzyılı’ projesi kapsamında mücadelesini veriyor. Daha nitelikli ve 12 aya yayılan bir turizm ülkemiz için çok önemli hamleler. Biz de sağlık turizmi olarak ‘Türkiye Yüzyılı’ vizyonu doğrultusunda ilerlemek ve ülke turizmine katkı sağlamak amacıyla bu yıla damgamızı vuralım” diye konuştu.

Deprem, seçim ve İsrail’in Filistin’e saldırısı sonucu sağlık turizminin 2023’te % 30 daraldığını belirten Terziler, Türk markalarının yurtdışında klinik açması halinde Türkiye’ye yönelimin azalacağını ve sektörün zorlanacağını söyledi.

ESTETİK CERRAHİDE AVRUPALI AKINI

Sağlık turizmi için en fazla Avrupa’dan gelindiğini belirtenTerziler, “Almanya, İtalya, Fransa, Hollanda, Belçika, İspanya gibi ülkeler saç ekimine geliyor. Estetik cerrahide de Avrupa’dan çok yoğun akım alıyoruz. Ortadoğu ülkeleri, ABD ve İngiltere’den de çok talep var. Asya ülkelerinden; Japonya’dan, Çin’den, Kore’den yavaş yavaş gelişler artmaya başladı” diye konuştu .

TEK SEFERDE 50 BİN EURO HARCAYAN VAR

Yurtdışından özel jetleriyle gelen misafirleri ağırladıklarını belirten Terziler; saç ekimi, kök hücre tedavisi ve diğer tedavi hizmetlerinden faydalanan misafirlerin bir seferde 50 bin euro gibi bütçelerde harcama yapabildiklerini söyledi.

YENİ MERKEZLER OLMALI

Terziler, “Bunlar çok katma değerli güzel işler. Hem merkezlerin çoğalması lazım hem de bu merkezleri kuracak kalite anlayışı olan işletmeci ve doktorların sayısının artması gerekiyor. Sağlık turizminde yeni yüzyıl stratejileri kapsamında inovatif ve marka olma yönünde programlar yapılmalı. Türkiye’nin Yüzyılı’na damgayı markalaşmayla vurabiliriz. Markalar ülkeleri yukarı çeken itici güçlerdir. Dünya çapında iş yapıyoruz ama satamıyoruz” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir