Rize’de gezilecek yerler: Pileki Mağarası

Rize’de gezilecek en güzel yerlerden biri de Pileki Mağarası. Çevresindeki şelalelerden gelen suyun küçük göletler oluşturduğu mağara içerisinde tünelleri gezerken küçük su birikintilerini de keşfedebilirsiniz. Labirent gibi gezerken muhteşem detaylar karşınıza çıkıyor ve hepsi de fotoğraflamaya değer nitelikte.

Pileki malzemesinden Karadeniz’e özgü bir mutfak gereci üretiliyor. Malzemenin kaynağını en iyi sağlayan yer ise Pileki Mağarası. İlkçağ zamanlarında oyması ve işlemesi kolay olan bu mağarada ilk insanlar kenidlerine barınak yapmış ve bütün günlük ihtiyaçları için malzemeleri de bu mağaranın taşlarından elde etmişler. Taşlar yumuşak ve kolay şekil verilebilri formda. Ancak havayla temas ettiğinde sertleşiyor ve kullanım için ideal olan sağlamlığa ulaşıyor. Mağara içerisinde labirent gibi görünüm ve yollar da taşın çok kolay şekilde aşınmasından meydana gelmiş. Mağara içini gezerken karşınıza ne çıkacağı hiç belli olmuyor. Minik göller ise sizi karşılıyor aniden.

Pileki Mağarası içi

PİLEKİ MAĞARASI NEREDE?

Rize’de İyidere ilçesinde bulunan Pileki Mağarası Çiftlikköy’de yer alıyor. Mağara girişte iki büyük alan ve sonrasında ise birçok tünelden meydana geliyor. Bu görünümü herkesi keşfetmeye doyuran en güzel detay.

Pileki Mağarası içi

Mağara içerisinde farklı büyüklükte mağara ve tüneller bulunuyor. Işıklandırmalarla yolunuzu kolayca bulabilirsiniz. Mağaranın geziye açılan bölüm uzunluğu 1500 metre. Ancak çalışmalar devam ediyor ve bunun daha fazlasını ziyaretçilere sunmayı planlıyorlar.

Pileki Mağarası Rize

Mağaranın ilkçağlarda insan eliyle yapıldığı düşünülüyor. Günümüzden 30 yıl öncesine kadar da mağara pileksi malzemesi çıkartmak için kullanılmış. Şimdilerde buradan çıkartılan malzemeyle pişirme taşı yapan usta yok denecek kadar az. Hala çok az yerde pileki taşında ekmek pişirme devam ediyor. Ekmeğe çok yavaş şekilde ısıyı veren bu taş uzun süre sıcak kalıyor.

Pileki taşı

Mağara içersinde pileki taşının çıakrtılma ve yapım aşamaları yer alacak ve yöresel yemekler de bu taşta pişirilerek restoranlarda ziyaretçiler tarafından tadılabilecek. Şu an sadece mağara içini turistik gezi yapmak mümkün.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir