Restorasyonu tamamlanan Sultanahmet Camii ibadete açıldı

Restorasyonu tamamlanan Sultanahmet Camii, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla yeniden ibadete açıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu emaneti inşallah daha asırlar boyunca yaşayacak şekilde yeni nesillere bırakacak bir restorasyon gerçekleştirdik.” dedi.

Sultanahmet Camii, Mimar Sinan’ın talebesi Sedefkar Mehmed Ağa’ya, Osmanlı İmparatorluğu’nun 16. padişahı Sultan 1. Ahmed Han tarafından yaptırıldı.

1609’da yapımına başlanan ve inşaatı 7 yıl 5 ay 6 günde tamamlanan cami, İstanbul’un 7 tepesinden 2’ncisi üzerinde 9 Haziran 1617’de ibadete açıldı.

“Klasik dönemin son büyük camisi” olarak nitelendirilen Sultanahmet Camii’nin külliyesi, medreseler, hünkar kasrı, arasta, dükkanlar, hamam, çeşme, sebiller, türbe, darüşşifa, sıbyan mektebi, imarethane ve kiralık odalar içerecek şekilde inşa edilirken bazı yapıların bugüne ulaşamadığı biliniyor.

Sultanahmet Camii, 1985’te UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edildi.

Geçmişte 5 kez restorasyon gören Sultanahmet Camii’nde, 6 Temmuz 2017’de ise Vakıflar Genel Müdürlüğünce 6’ncı restorasyonu başlatılan “Sultanahmet Camii Koruma ve Restorasyon Çalışmaları” projesi tamamlandı.

Yaklaşık 5 yıldır restorasyonu devam eden cami, Ramazan Bayramı’nın ilk gününe denk gelen cuma namazı ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla yeniden ibadete açıldı.

“Sultanahmet Camii’yi yeni nesillere bırakacak bir restorasyon gerçekleştirdik “

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, restorasyonu tamamlanan Sultanahmet Camii’nin açılış töreninde “Bu emaneti inşallah daha asırlar boyunca yaşayacak şekilde yeni nesillere bırakacak bir restorasyon gerçekleştirdik.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şu anda muhalefet ne diyor, gelince Diyanet İşleri Başkanlığını kaldıracaklarmış. Yerine inanç bilmem ne başkanlığı diye bir şey kuracaklarmış.” dedi.

İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürü Hayrullah Çelebi, hazırlıkları devam eden caminin restorasyon sürecini anlattı.

Vakıflar Genel Müdürlüğünün restorasyonu devam eden camileri ilkesel olarak ibadete ve ziyarete kapatmadığını söyleyen Çelebi, “Sultanahmet Camii’nde de 5 yıl boyunca sadece 5 ay kadar kapalı kalma durumu oldu. Bunun sebebi de camiinin içerisine kurulan ve sonra sökülen çelik platformdan dolayı. Onun dışındaki zamanda, sınırlı kapasite de olsa hizmet vermeye devam edildi” dedi.

Çelebi, restorasyon süreçlerinde öncelikli olarak yapıların güvenliği ile statiğine baktıklarını aktararak, “Sultanahmet Camii’nin yarınlara ulaştırılması ve deprem güvenliği açısından beton duvarların bütün kontrollerini, zemin etütlerini ve minarenin statik kontrollerini yaptık. 3 minaremizde bir sıkıntı tespit edildi. Hızlı bir şekilde onaylı kurul projelerini alarak, bu minarelerin taşları tek tek sökülüp uygun bakım ve onarımları yapıldı. Tekrar aynı şekilde uygun yöntemle minare kurum işlemleri tamamlandı” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir