Restorasyona alınan Selimiye Camisi’nin ana kubbesi kurşunla kaplandı

Edirne’de geniş kapsamlı bir restorasyon sürecine alınan Mimar Sinan’ın “ustalık eseri” Selimiye Camisi’nin ana kubbesi kurşun örtüyle kaplandı.

Restorasyondaki Selimiye Camisi'nin ana kubbesine kurşun örtü - 2

Vakıflar Genel Müdürlüğünce caminin geleceğe güvenle taşınması için 2021 yılının kasım ayında başlatılan ve yaklaşık 3,5 yıl sürmesi planlanan restorasyon, yapının içinde ve dışında eş zamanlı olarak devam ediyor.

Restorasyondaki Selimiye Camisi'nin ana kubbesine kurşun örtü - 3

Caminin temel unsurlarında ana kubbede de güçlendirme ve enjeksiyon çalışmaları yapıldı.

Restorasyondaki Selimiye Camisi'nin ana kubbesine kurşun örtü - 4

Kubbe güçlendirildikten sonra kubbesindeki kurşun levhalar sökülerek yenileriyle değiştirildi. Üzeri brandayla örtülen kubbeye su değmemesi için titizlikle çalışılırken, zaman zaman sağanaklar nedeniyle çalışmalara kısa süreli ara verildi.

Restorasyondaki Selimiye Camisi'nin ana kubbesine kurşun örtü - 5

Kubbe kurşun kaplama işi meteorolojik raporlara bağlı olarak planlanarak tamamlandı.
Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık, gazetecilere, Selimiye Camisi’nin kapsamlı restorasyon çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Restorasyondaki Selimiye Camisi'nin ana kubbesine kurşun örtü - 6

Edirne’de göreve başladığı gün cuma namazını Selimiye’de kıldığında restorasyon nedeniyle kubbeyi göremediği için üzüldüğünü belirten Kırbıyık,”‘Edirne’ye vali olduk ama bakalım bu Selimiye’nin kubbesini görmek bize ne zaman nasip olacak?’ dedim. Sonra bunun da bir nimet olduğunu anladık. Şimdi ezan okunurken, iskeleye bakınca gerek içeriden, gerek dışarıdan kurulan iskelenin birçok nimetinin olduğunu fark ettim.” dedi.

Restorasyondaki Selimiye Camisi'nin ana kubbesine kurşun örtü - 9

Kırbıyık, Edirne’ye gelen misafirlerle birlikte restorasyon çalışmalarını incelemek için kubbe kısmına 50 kezden fazla çıktığını, şehrin siluetini konuklara gösterme fırsatı bulduklarını dile getirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir