Rengarenk kuşlarla dolu bir cennet: Walvis Bay Lagünü

Namibya’nın ana liman şehri Walvis Bay’in güneyindeki büyük lagün, zengin bir flamingo nüfusuna ev sahipliği yapıyor.

Namib Çölü'nden Atlas Okyanusu'na açılan sahilde yer alan Walvis Bay Lagünü, Güney Afrika bölgesinin en önemli kıyı set göllerinden biri.

Her yıl yaz aylarında başta büyük ve küçük flamingolar olmak üzere 150’den fazla türden on binlerce göçmen kuş, lagün ve çevresindeki tuzlaya geliyor.

Lagünün müdavimlerinin başında Pelikan, istiridye avcısı, batağan, kumkuşu, sumru, bataklık düdükçünü ve taşçeviren gibi türler bulunuyor.

Flamingoların cazibe merkezi

Lagünün sığ sularındaki "tuzlu su karidesi" popülasyonu ile çevredeki tuzla, burayı özellikle flamingoların cazibe merkezi haline getiriyor.

Gün boyu lagünün sığ sularında gezip serinlerken bir yandan da bol karides avlayan flamingolar, kendilerine özgü pembe renklerini de yedikleri karideslerden elde ettikleri karotenoid pigmentinden alıyor.

Bu nedenle Walvis Bay'in karides zengini sularında beslenen flamingoların renkleri, son derece canlı gözlemleniyor.

Turistler ilgi gösteriyor

Afrikaans dilinde "Balina Körfezi" olarak adlandırılan bu bölge, yaz aylarında yunus ve balina sürülerinin göçlerinin en iyi gözlemlenebileceği yerler arasında bulunuyor.

Okyanus kıyısında 1-2 kilometre boyunca uzanan lagünün güneyinde kalan tuzla çevresindeki bölge de geniş bir fok popülasyonu barındırıyor.

Yine çevresinde tuz fabrikası olan, adını suyunun renginden alan "Pembe Göl", bölgede turistlerin en çok ziyaret ettiği yerler arasında bulunuyor. Yakınlardaki avlanma noktası da taze okyanus balığı yakalamak isteyen meraklılarına ilginç deneyimler sunuyor.
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir