Pembe Göl: Retba

Retba Gölü, Senegal’in başkenti Dakar’a yaklaşık 50 kilometre mesafede yer alıyor. Pamuk şekeri rengindeki görüntüsüyle dikkat çeken göl, her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin akınına uğruyor.

Diğer göllere göre sıra dışı bir görünüme sahip olan Retba Gölü, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde de bulunuyor. Retba Gölü, bilinen adıyla Pembe Göl aslında bir tuz gölü.

Peki bu göl neden pembe?

Bildiğimiz göl renginden farklı olarak pembe bir renge sahip olduğunu ve tuz gölü olduğunu söylemiştik. Tuz rafinelerinin bulunduğu ve ülkemizdeki tuz gölleri ile aynı özelliğe sahip olan Retba Gölü’nü, birçok üniversite ve araştırma laboratuvarı inceledi. Bunun sonucunda ise, suyu incelendiğinde sudaki dunaliella salina isimli bir bakterinin bu rengi verdiği anlaşıldı.

Bu bakterinin tuz oranıyla eşit seviyede bir yol izlemesi kırmızı rengi veriyor. Kırmızı renk, beyaz ile birleşince pembe rengi ortaya çıkarıyor.

Senegal’de bulunan ve çilekli sütü andıran Retba Gölü, Senegal için önemli bir değere sahip. Hem turizm açısından hem de ticaret merkezi olarak yer alıyor.

Görüntüsüyle birçok ziyaretçi çeken Retba Gölü, meraklıların da uğrak yeri. Ziyaretçiler Retba Gölü’ne geldikleri zaman tekne turlarıyla da göle açılıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir