Otel fiyatları Paris’le yarışıyor!

Turizmin her geçen gün geliştiği ve seyahat tutkunlarının akın ettiği İstanbul ve Antalya’da konaklama fiyatları Avrupa ile yarışıyor

Uluslararası MICE Endüstrisi Derneği Başkanı Hüseyin Kurt, bugün İstanbul ve Antalya’da otel fiyatlarının Avrupa ülkelerine göre pahalı hâle geldiğini belirterek “İstanbul’da sıradan bir otelde geceleme fiyatları 120-130 dolardan başlıyor. Delege misafiri bir etkinlik yapmak istediğinde Antalya’ya da bakıyor, Mısır’a da. İstanbul’a da bakıyor, Paris’e de. İstanbul ile Paris aynı fiyatta ise o zaman Paris’i tercih ediyor.” ifadelerini kullandı.

İstanbul, kongre turizmi için artık pahalı bir şehir

Kurt, “MICE sektörü olarak Türkiye’de her yıl 80 bin organizasyona ev sahipliği yapıyor, 500 binin üzerinde dolaylı, 250 bin de direkt istihdam sağlıyoruz. Delege turizmi güneş turizmine göre 5 katı gelir bırakıyor. Normal bir turist 670 dolar gelir bırakırken, kongre, toplantı ve etkinlik misafiri 3 bin dolar gelir bırakıyor. Geçen yıl 20 milyon misafir 18 milyar dolar gelir bıraktı. Turizm gelirlerinin yüzde 25-30’unu bizim sektörden geliyor. Ancak fiyatlarda ciddi artış var. Üzülerek söyleyeyim İstanbul ve Antalya pahalı.” dedi.

Fiyatlar yüksek olduğu için delege turistinin alternatif ülkelere yöneldiğini dile getiren Kurt, şöyle devam etti:

“Delege misafiri etkinlik yapmak istediğinde Türkiye ve muadil ülkelere bakıyor. Antalya’ya da bakıyor, Mısır’a da. İstanbul’a da bakıyor, Paris’e de. İstanbul ile Paris aynı fiyatta ise o zaman Paris’i tercih ediyor. Avrupa’da MICE sektöründe vergi muafiyeti de var. Belçika firması İtalya ya da İspanya’da organizasyon yaparsa yüzde 20 daha avantajlı oluyor. Dolayısıyla fiyatların makul seviyede olması gerekiyor. Şu an fiyatlarda köpük var.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir