Osmanlı’nın zengin kıyafet kültürü İstanbul’da sergileniyor

“Osmanlı Halk Kıyafetleri” sergisi, 20 farklı etnik grubun kıyafetleri ve yaşam objelerini bir araya getirerek, Ümraniye Kültür ve Sanat Merkezi’nde sanatseverlerle buluştu. Uluumay Vakfı Özel Koleksiyonu’ndan seçilen yaklaşık 700 eser, “Birlik içinde çeşitlilik” alt başlığıyla sergilendi.

Vakfın Yönetim Kurulu Başkanı Feyza Uluumay Gökalp, babası Esat Uluumay'ın 1960'lardan beri Osmanlı'nın fethettiği topraklardaki 220 farklı halkın kıyafet ve yaşam objelerini topladığını belirtti. Gökalp, babasının kültürel festivallerde elde ettiği eşyaların, zamanla sadece koleksiyon amacıyla yurt dışına çıkmaya başladığını açıkladı.

Sergide Balkanlar, Suudi Arabistan, Yemen ve Bursa’dan toplanan kültürel objelerin yanı sıra, Osmanlı Devleti’nin farklı dönemlerine ait 55 bin parçalık bir koleksiyonun 700 eseri sergilendi. Gökalp, bu koleksiyonun dünya genelinde en kapsamlı Osmanlı halk kıyafet ve takıları koleksiyonu olduğunu ifade etti.

Serginin amacı, genç nesillere unutturulan tarihlerini hatırlatmak ve kültürel zenginliklerini göstermek.

Uluumay Vakfı, koleksiyonla ilgili 11 kitaplık bir proje üzerinde çalışıyor. Bu kitaplar, Osmanlı Halk Kıyafetleri ve takılarına dair detaylı bilgiler içerecek. Feyza Uluumay Gökalp, ayrıca Topkapı Sarayı gibi önemli yerlerde de sergi düzenlemek istediğini söyleyerek Osmanlı kültürünün tam anlamıyla anlaşılmasını sağlayacaklarını ifade etti.
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir