Osmanlı Devleti’nin ilk başkenti olan Bursa’da yükselen Ulu Camii, eşsiz mimarisiyle göz kamaştırıyor. Bu eşsiz yapı, Yıldırım Bayezid tarafından 1396-1400 yılları arasında inşa ettiriliyor.
Çok kubbeli anıtsal yapıların ilki

Ulu Cami’nin on iki büyük dört köşeli paye üzerine oturan yirmi kubbesi bulunmakta. Bu özelliği ile Osmanlı camileri arasında çok kubbeli anıtsal yapıların ilki olarak kabul ediliyor.
Camide ilk namazı, Somuncu Baba kıldırmıştır. Cemaatin içerisinde Yıldırım Bayezid, Molla Fenari ve Emir Sultan’ın da olduğu bilinmekte. Ayrıca Ulu Cami’nin ilk imamı, Mevlid’in yazarı Süleyman Çelebi’dir.
Mimari detayları
Yapılış tarzı açısından Osmanlı mimarisinde özgün bir yapı olan Ulu Cami, 55 x 69 metre ölçülerinde, dikdörtgen planlı bir yapıdadır. Toplam iç alanı ise 3.165 metrekaredir. Bu açıdan Türkiye’deki Ulu Camilerin en büyüğü olarak kabul edilir.

Bir sanat harikası

Bursa Ulu Camii, içerisindeki hat sanatıyla da büyüleyici bir atmosfere sahip. Cami duvarlarını süsleyen 192 hat levhası, dönemin en önemli hattatlarının eserleri arasında yer alıyor. Kalem işi süslemeleri, taş işçiliği ve büyük şadırvanı ile cami, adeta derin bir tarih yolculuğuna çıkarıyor.
Efsaneler ve ruhani dokunuşlar

Ulu Camii, yalnızca mimarisiyle değil, barındırdığı efsanelerle de dikkat çekiyor. Rivayete göre, büyük mutasavvıf Emir Sultan’ın rüyasında Hz.Muhammed’i görmesi üzerine, caminin bir şadırvan ile süslenmesine karar veriliyor. Bugün caminin tam ortasında yer alan bu şadırvan, camiye gelenlerin huzur ve dinginlik bulduğu özel bir alan olarak biliniyor.
Tarihi ve manevi bir durak

Ulu Camii, her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ediyor. Özellikle cami, Ramazan aylarında yoğun ilgi görüyor. Hem ibadet mekânı hem de tarihi bir miras olarak büyük önem taşıyor. Bu eşsiz yapı, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor.