Osmanlı mirası Mostar Köprüsü’nün yeniden açılmasının üzerinden 19 yıl geçti

Bosna Hersek’teki Osmanlı mirası tarihi Mostar Köprüsü’nün yeniden hizmete açılmasının üzerinden 19 yıl geçti.

Mimar Sinan’ın öğrencisi Mimar Hayrettin tarafından 1566’da inşa edilen ve Bosna Hersek’teki savaş sürecinde yıkılan köprünün restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından; Mostar Köprüsü 19 yıl önce düzenlenen törenle yeniden hizmete açıldı.

Mostar Köprüsü’nün yeniden inşasına; Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı(TİKA), Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) ve Dünya Bankasının desteğiyle 1997’de başlandı. Macar ordusu dalgıçları tarafından orijinal taşları nehir yatağından bulunup çıkartılan köprü, inşaat sürecinin tamamlanmasının ardından çok sayıda ülkenin temsilcisinin bulunduğu törenle 23 Temmuz 2004’te yeniden açıldı.

Geçmişten günümüze farklı kültürleri birleştirme görevi üstlenen ve Neretva Nehri üzerine inşa edilen köprü, Mostar şehrine adını verdi. Asırlar boyunca Bosna Hersek’te hoşgörü ve kültürel çeşitliliğin sembolü olan tarihi köprüde, geleneksel atlama yarışları yapılıyor. 1566 yılından itibaren sürdürülen bu yarışlara; Bosna Hersek, Sırbistan, Hırvatistan, Karadağ ve diğer ülkelerden de sporcular katılıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir