Orta çağda da ‘gökdelen’ vardı: İnguşetya

Rusya’da Kuzey Kafkasya’daki İnguşetya Cumhuriyeti Dzheyrakh bölgesinde orta çağ mimarisinin benzersiz anıtları, taştan yapılmış konutlar, nöbetçi kuleleri, savunma ve gözlem yapıları bölgenin iç turizminde odak haline geldi.

Eski İnguş köyleri olarak bilinen Egikal, Targim, Doshkhakle, Khamkhi, Kart’da bulunan yapıların günümüze kadar uzanan kalıntılarının yükseklikleri 5 ile 25 metre arasında değişiyor.

Kuzey Kafkasya’da cumhuriyet başkentleri, merkezleri arasındaki en kısa mesafe Kuzey Osetya’nın başşehri Vladikafkas ile doğusundaki komşu ufak cumhuriyet İnguşetya’nın eski ve yeni başkentleri arasında bulunur.

Tam kuzeydoğu istikametinde sadece 30 km. mesafede yer alan eski başkent Nazran ile onun hemen 10 km. kadar güneydoğu yönünde bulunan yeni başkent Magas. Her ikisinin de hem birbirlerine hem de batılarındaki komşu Osetlere bu denli yakın konumda olmalarının nedeni bu minik cumhuriyetin coğrafi olarak oldukça mütevazı bir alanı kaplamasıdır.

Nitekim diğer adıyla “İnguşya”, Rusya Federasyonu’nun en küçük federal birimidir. Sovyetler Birliği dağılana kadar, “Çeçen-İnguş Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti” bünyesinde yer alan İnguşya, 1993 yılında Çeçenya’dan ayrılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir