‘Naht Sanatı Atölyesi’nde kütükler sanata dönüşüyor

Elazığ’da Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın desteklediği Naht Sanatı Atölyesi, unutulmaya yüz tutmuş naht sanatını öğreten ve atık malzemelerle Büyük Selçuklu Devleti dönemine ait sanat eserlerini canlandıran bir platform olarak faaliyet gösteriyor.

Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Şehit Muammer Faruk Salgar Gençlik Merkezi bünyesinde bulunan atölyede, öğrenciler hem geleneksel naht sanatını öğreniyor hem de atık malzemelerle müzik aletleri tamiri ve yapımı gibi geri dönüşüm çalışmalarına katkı sağlıyor.

Eğitmen Alper Kaya, 2005 yılından beri devam eden projeleri kapsamında atölyede yetiştirdikleri 300'ün üzerinde öğrenciyle, ahşap üzerine 3 boyutlu naht sanatı ve müzik aletleri konusunda çalışmalarını sürdürdüklerini belirtiyor. 

Ahşap işleme süreçlerinde kimyasal kullanılmadan doğal yöntemlerin tercih edildiği atölyede, elde edilen ürünlerin detayları, büyüklükleri ve ebatlarına bağlı olarak bitiş süreleri değişebiliyor.

Kaya, özellikle iç mekan ürünlerinde kimyasal kullanılmadığını ve geleneksel sanattan kopmamaya özen gösterdiklerini anlattı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir