Nahçıvan’daki türbeler yüzyıllardır ayakta duruyor

Tarih boyunca coğrafi konumu bakımından önemli bir geçiş noktası olan Nahçıvan’da bulunan ve Türk mimarisinin izlerini taşıyan Karabağlar Türbe Kompleksi ile Mümine Hatun Türbesi mimari özellikleriyle turistlerin ilgi odağı oluyor.

Kent merkezinin kuzeybatısında bulunan ve 1998’de UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’ne eklenen Karabağlar Türbe Kompleksi’nin girişinde çift minare yer alıyor. Aynı zamanda yapının arka tarafında iki katlı inşa edilen türbe bulunuyor.

Nahçıvan’ın gözde mimari yapılarından Mümine Hatun Türbesi de Türk kadını için İldenizliler döneminde yapılan anıtsal mezar olarak karşımıza çıkıyor.

Karabağlar Türbesi’nde görevli rehber Şehriyar Qasımov mimari yapısıyla dikkat çeken türbenin 12 yarım daireden oluştuğunu belirterek, “Türbenin 14. asırda, minarelerin ise 12. yüzyılda yapıldığı bilinmekte. Türbenin üzerinde Kur’an-ı Kerim’de yer alan ‘Güç ve kudret sahibi sadece Allah’tır’ ayeti bulunuyor. Ayrıca yarım silindirlerin üzerinde ‘La İlahe İllallah Muhammeden Resulullah.’ sözü vardır. Türbenin üzerinde 200’den fazla ayet bulunuyor. Minarelerin üzerinde ise Kabe’nin tavaf edilmesi ve kurban kesilmesine yönelik ayetler yer alıyor.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir