Müslümanların kıblesi olan Kâbe’nin yıkanması için program düzenlendi

Mekke’de Hicri takvime göre her yıl düzenlenen Kâbe’yi yıkama işlemi gerçekleştirildi. Kâbe’yi yıkamak için düzenlenen merasim, Müslümanlar tarafından heyecanla karşılandı.

Her yıl Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının 15. gününde Kâbe’de yıkama işlemleri gerçekleştiriliyor. Suudi görevliler, diplomatik temsilciler ve hac misyonu başkanlarının da katılımıyla Kâbe’yi yıkama işlemi tamamlandı. Başkanlık, değerli odunsu reçinelerin kullanıldığı bir karışım ile Kâbe’nin güzel kokularla tütsülendiğini, bu tütsülemenin Hacerü’l-Esved ve Rukn-ü Yemani’den başlayarak Tavaf’ın tamamını içine aldığını duyurdu. Temizleme işlemi kapsamında Kâbe’nin içi ve dışı zemzem suyuyla yıkandıktan sonra güzel kokuların yayılması için ud ve gül yağı kullanıldı.

“Yılda bir kez yıkanacak”

Haremeyn İşleri Genel Başkanlığı, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, daha önce yılda 3 defa gerçekleştirilen Kâbe’yi yıkama merasiminin artık yılda bir kere yapıldığını aktardı.

Tarihi bir an olarak görülen Kâbe’nin zemzem ve gül suyu ile yıkanma merasiminin görüntüleri, Suudi Arabistan merkezli El-İhbariye televizyon kanalında yayınlandı. Kâbe’nin yıkanma merasimini seyretmek üzere heyecanla bekleyen Müslümanlar, bu anları cep telefonları ile kaydettiler.

Kâbe’nin içerisinin temizlenmesi merasiminde, Mescid-i Haram ile Mescid-i Nebevi İşleri Genel Başkanı ve Kâbe İmamı Abdurrahman es-Sudeys’i de hazır bulundu. Kâbe’yi yıkama işlemi Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz Al Suud adına Mekke-i Mükerreme Emiri’nin Yardımcısı Prens Bedir tarafından gerçekleştirildi. Suudi Arabistan resmi ajansı SPA’nın haberine göre, Mekke-i Mükerreme Emiri’nin Yardımcısı Prens Bedir bin Sultan bin Abdulaziz, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz Al Suud adına Kâbe’yi yıkamaktan onur duyduğunu ifade etti.

Haremeyn İşleri Genel Başkanlığı, Hazreti Muhammed’in hicretin 8. yılında Mekke’nin fethinde Kâbe’yi yıkadığını, bu geleneğin o günden bu yana devam ettirildiğini belirtti.

Yılda bir kez gerçekleşen ve kutsal bir ayin olarak görülen Kâbe’nin yıkanması merasimi, her yıl Müslümanların gözleri önünde gerçekleştiriliyor. Bu durum onların dini inançlarını ve bağlılıklarını daha da güçlendiriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir