Restorasyonu tamamlanan Kariye Camii ibadete açıldı

Fatih’te bulunan ve İstanbul’un fethinin ardından camiye çevrilen önemli eserlerden olan Kariye Camii, 79 yıl aradan sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Beştepe’den katıldığı törenle yeniden ibadete açıldı

Geçmişi VI. yüzyıla kadar uzanan Kariye Camii, Doğu Roma’da saray kilisesi olarak kullanıldı. Ardından 2. Bayezid döneminde Sadrazam Hadım Ali Paşa tarafından camiye çevrilen yapıya minare eklendi.

Restorasyonu 4 yıl sürdü

1945 yılında dönemin Müzeler İdaresine bağlanarak müze haline getirilen Kariye, 2020 yılında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yeniden cami oldu. Bu kararın ardından restorasyonuna başlanan camideki çalışmalar 4 yıl sonra tamamlandı.

Osmanlı döneminde kullanılan mihrabı elden geçirilen Kariye Camii, dış mekandaki restorasyonun tamamlanmasıyla ibadete hazır hale geldi. Restorasyon işlemleri devam ederken müze olarak ziyarete açık tutuldu.

Yerli ve yabancı turistler akın etti

Vatandaşlar, 79 yılın ardından Kariye Camii’nde namaz kıldı. Tarihi camiye giren yerli ve yabancı turistler, göz kamaştırıcı yapıda bol bol fotoğraf çektiler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir