Muhteşem kumsalı ve kuş cennetiyle ünlü Samandağ’a molozlar dökülüyor

Türkiye’nin en uzun sahili ve kuş cennetinin bulunduğu Hatay’ın Samandağ ilçesine depremde çöken binaların enkazı dökülüyor. Yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yapan bölge molozlar nedeniyle griye büründü.

Şubat ayında meydana gelen depremler, 11 ilde en çok yıkımı Hatay’da yaptı. Yılkılan binlerce binanın yıkıntılarını kaldırma çalışmaları devam ediyor. Moloz dökme alanlarından birinin Samandağ ilçesinde bulunan ve yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yapan Mileyha Sulak Alanı olması dikkat çekti. Molozlardan yükselen tozlar nedeniyle Türkiye’nin en uzun sahili ve kuş cenneti adeta griye büründü.

Samandağ Çevre Koruma ve Turizm Derneği Başkanı Mişel Atik, “Buradaki moloz tozlarında bizi en çok endişelendiren bir endüstriyel hammadde olan asbest. Asbest 2010 yılında yasaklandı. Yapılarda izolasyonda kullanılıyor. Bazen güneşlik olarak bazen de çok eski 30 yıllık binaların havalandırmaları üzerinde kaplama olarak kullanılıyor. Bu yıkılan binalar yerle bir oldu. Bu asbestler bu molozlara, bu taşlara karıştı. Sadece asbest değil birçok kimyasal madde, zehirli madde bunun içerisinde yerleşimle iç içe dökülüyor” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir