Muhteşem doğal güzellikleriyle Abant Gölü Tabiat Parkı

Bolu’daki en gözde turizm merkezlerinden olan Abant Gölü Tabiat Parkı, her mevsimde muhteşem manzaralar oluşturuyor. İlkbahar mevsiminde de ayrı güzellikler sunan Abant, mutlaka gezilip görülmesi gereken yerler arasında.

Doğaseverlerin uğrak noktası olan Bolu’daki Abant Gölü Tabiat Parkı, misafirlerini doğal güzelliğiyle hayran bırakıyor. 127 hektar alanı kapsayan ve denizden yüksekliği 1328 metre olan göl; yaz mevsiminde turkuaz rengi suyuyla göz kamaştırırken, kış mevsimde ise beyaza bürünen çam ağaçlarının suya yansımasıyla ziyaretçileri cezbediyor.

Abant Gölü yılın her ayında büyüleyici bir güzelliğe sahiptir. Abant, hem günübirlik gezip görmek hem de konaklamak amacıyla tercih edilen çok popüler bir tatil merkezidir. Alanı 127 hektar olan gölün denizden yüksekliği 1328 metredir. Yeraltı suları ile beslenir. Derinliği 18 metredir. Abant Gölü ve çevresinin bitki zenginliği, büyük bir açık hava rekreasyon potansiyeline sahip olması nedeniyle alanın 1196,5 hektarlık bölümü 1988 yılında “Tabiat Parkı” olarak koruma altına alınmıştır. Abant Gölü çevresi flora ve fauna bakımından çok zengindir. Sarıçam, karaçam, kayın, meşe, kavak, dişbudak, gürgen, söğüt, ardıç ağaçları ve ormangülü, ılgın, fındık, muşmula, papazkülahı, alıç, çobanpüskülü, kuşburnu, eğrelti, böğürtlen, çilek, nane, ahududu, sarmaşık, ısırgan, atkuyruğu ve çayır otları başlıca ağaç ve ağaççıkları oluşturur. Abant Gölü’nün kenarları çeşitli su bitkileriyle ve nilüferlerle doludur. Abant Gölü’nün etrafında yükselen yamaçlarda ise Abant Çiğdemi (Crocus Abantensis) bulunmaktadır.

Göl ve çevresinde bulunan ve endemik türler olan Küçük Taraklı Semender (Triturus Vulgaris Kosswigi) ile Abant Alabalığı “Salmo Trutta Fario Varyette Abanticus” ve Abant Fındık Faresi (Muscardinus Avellanarius Abanticus) olarak literatüre geçmiştir. Balık meraklıları yılın belirli dönemlerinde, ücret ödeyerek olta ile balık avlayabilmektedir. Göl kenarlarında su samurları da görülmektedir. Göl çevresindeki ormanlarda yabani hayvanlardan tilki, çakal, kurt, ayı, domuz, geyik, karaca, tavşan, sincap, gelincik; su kuşlarından yaban kazları, yaban ördekleri, balıkçıl, sakarmeke, karabatak, turna, yırtıcılardan; şahin, doğan, kara akbaba, kaya kartalı, atmaca, baykuş, diğer kuş çeşitleri olarak; toygar, alakabak, puhu, gökdoğan, ağaçkakan, karatavuk, bülbül, ispinoz ve saka görülmektedir.

Mevcut Hizmetler

Çevresi 7 kilometre olan ve yılın her ayı ayrı güzelliklere sahip olan Abant Gölü’nde yapılabilecek aktiviteler; Abant Tabiat Parkı girişinde ücretsiz ziyaretçi tanıtım merkezi ve doğa müzesi ziyareti, göl çevresinde piknik, kamp, sportif olta balıkçılığı, doğa yürüyüşü, bisikletle, faytonla, atla gezinti, Çepni Yaylası’nda yamaç paraşütü olarak sıralanabilir. 

Ne Yenir? Ne Alınır?

Park içinde bulunan satış reyonlarında ise bölgede üretilen yöresel yiyecek ve hediyelik eşyalar satılmaktadır. 22 kilometrelik Abant yolu üzerinde alabalık lokantaları ile sucuk ekmek satış yerleri bulunmaktadır.

Nerede Konaklanır?

Göl çevresinde  2 adet 5 yıldızlı konaklama tesisleri, bungalov tipi konaklama üniteleri, kamp ve piknik alanları ile lokantalar da mevcuttur. Ayrıca Abant yolu üzerinde pansiyonlar, bulunmaktadır.

Abant’a Nasıl Gidilir?

Ankara-İstanbul D-100 Karayolu’nun ve TEM Otoyolu’nun 203’üncü kilometresinden ayrılan 22 kilometrelik yol ile ulaşılmaktadır. Bolu’ya 34 kilometre, Ankara’ya 225 kilometre, İstanbul’a 258 kilometre uzaklıktadır. Abant Gölü’ne Bolu merkezden ulaşım her iki saatte bir şehir merkezinden kalkan özel halk otobüsleriyle yapılmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir