Muhteşem ayna sanatının örneği: Kırk Sütunlu Saray

İsfahan saraylarıyla ünlü bir şehir. İhtişamlı ve mimarlık harikası birçok saray bu bölgede ziyaretçileri karşılıyor. Turistler mutlaka bölgenin en görkemli saraylarını ziyaret ediyor. Çünkü sadece dış görünümü ile değil iç düzenlemesi ile de bu saraylar öne çıkıyor. Herkesin başını döndüren tavan süslemeleri, duvarlara işlenen sanatlar ve daha fazlası misafirlerin gözünü kamaştırıyor. İsfahan’daki saraylarda öne çıkan bir diğer güzel detay ise mutlaka içinde ve dışında havuz alanlarının bulunması. Kurak bir bölge olduğu için genelde her yapının içinde ve dışında havuzlar görebilirsiniz. Tarihi antik havuzlar büyük bir özenle inşa edilmiş ve günümüze kadar titizlikle korunmuş. Kırk Sütunlu Saray da tüm bu anlatılan detayları taşıyan güzide bir gezi adresi. İçerisinde ise büyük ve önemli savaşların tasvirleri bulunuyor. Her detay bir sanat ve görmeye değer nitelikte.

Kırk Sütunlu Saray İsfahan’da en önemli eserlerden biri. Sadece 20 sütunu bulunuyor ancak önündeki havuza düşen muhteşem yansıma bu sarayın adını böyle değiştirmiş. 1. Şah Abbas tarafından inşa edilen saray 2. Şah Abbas tarafından günümüzdeki haline getirilmiş. Dönemin büyük ve önemli davetleri bu sarayda verilirmiş. Bu sebeple saray ihtişamı, gücü ve zenginliği çok iyi yansıtıyor. Her detayında bir güç simgesi hakim. Önüne yapılan havuzun yansımasında 4 sütun görülmesini tasarlamak da buna dahil. Büyük titizlikle inşa edilen havuz ve saray görsel şölen sunuyor sizlere. Dönemin davetlerinin ve önemli misafirlerinin ağırlandığı saray günümüzde ise turistlerin ziyaretine açık ve keşfedilmeyi bekliyor.

Sütunların gövdesi tek parça çınar ağacından yapılmış ve büyük emek verilecek incelikle işlenmiş. Bu detaylar yakından bakıldığında daha öne çıkıyor ve herkesi büyülüyor adeta. Tavanı ise ahşap işlemedir. İnanılmaz sanatsal detaylar yer alıyor.

Saraylar diyarı İsfahan’da havuz ve işleme sanatları çok önemli olmuş. Herkes durumunu ve gücünü bu işlemeler sayesinde gösterebilmiş. Kırk Sütunlu Saray’ın önünde de mermer bir havuz bulunuyor. İçeri girip kafanızı yukarı kaldırdığınızda ise büyük bir cam işleme sanatı sizi karşılıyor. harika işlemeler, aynalar ve daha nicesi burada bulunuyor. İtalya ve Venedik’ten gelen aynalar tarihi yerlerin süslenmesinde kullanılmış. Törenlerin ve davetlerin yapıldığı bu saraylarda ayna sanatı da büyük önem kazanıyormuş.

Minyatür sanatını da sarayın içerisinde görebilirsiniz. Osmanlı İmparatorluğu için de çok önemli olan Çaldıran Savaşı’nı minyatür ile işlemişler ve tarihi olayları tasvirlemişler. İsfahan’ın tarihinde önemli olan diğer olaylar da burada yer alıyor.

Seramik ve minyatür sanatlarla dolu olan saray harika bir gezi adresi. Görmeye keşfetmeye değer nitelikte daha nice detaylar sizleri bekliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir