Mitolojiye göre Herkül buradaydı: Cehennemağzı turizme katkı sağlıyor

Zonguldak’ta yer alan Cehennemağzı Mağaraları, Herkül’ün efsanevi görevlerini tamamladığı yer olarak biliniyor. Buradaki Kilise Mağara, Hristiyanlığın ilk yıllarında gizli ibadet yeri olarak kullanılmış.

Mağara içindeki öğeler, paganizmin egemen olduğu dönemde Hristiyanlarca kullanıldığını gösteriyor. Bölgedeki Koca Yusuf Mağarası, izlerden anlaşıldığı kadarıyla insan eliyle şekillendirilmiş ve büyük bir alana sahip. Ayazma Mağarası’nın batısında ise büyük gölet bulunuyor. Kilise Mağarası’nın da dönemin su sarnıçlarından olduğu görülüyor.

Karadeniz Ereğli Müze Müdürü Ahmet Mercan, mağaranın Roma Dönemi’nde Hristiyanlığın yasak olduğu zamanlarda kullanılmasıyla Türkiye’nin en eski mağara kiliselerinden biri olduğunu söylüyor. Mağara, inanç turizminde önemli bir yere sahip ve her yıl binlerce turisti ağırlıyor.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Öztürk, bu mağaraların Anadolu'daki inanç turizminin erken örneklerinden biri olduğunu açıkladı. Mağaraların, milattan sonra 1. yüzyıldan 4. yüzyılın başlarına kadar bölgedeki ilk Hristiyan cemaatlerin gizli tapınmalarına ev sahipliği yaptığı düşünülüyor.
Cehennemağzı Mağaraları, mitolojik öyküde de önemli bir rol oynuyor. Herkül'ün görevlerinden birini tamamlayarak "Ölüler Ülkesi"ne indiği ve Kerberos'u kaçırdığı öykülerde geçiyor. 

Bu mağaralar, hem tarihi hem de mitolojik açıdan zengin bir turistik cazibe merkezi olma özelliği taşıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir