Kapadokya bölgesinde yer alan, Anadolu’da tek örnek olduğu bilinen “Gülen Meryem Ana” freskiyle ünlenen Gümüşler Manastırı, tarihi yapısı ve freskleri ile dikkat çekiyor.
8. yüzyıl ile 12. yüzyıl arasındaki dönemde yapıldığı tahmin edilen ve “Anadolu’nun Petra’sı” olarak nitelendirilen Gümüşler Manastırı, Niğde’nin Gümüşler beldesinde bulunuyor.
BÖLGENİN EN İYİ DUVAR RESİMLERİ
Gümüşler Manastırı’nda, Kapadokya bölgesinin en iyi duvar resimleri olarak nitelendirilen iç süslemeler, kayadan oyma rahip odalar, mutfak, saklama küpleri, iki katlı yer altı şehri ile acil durumlarda saklanmak üzere yapılmış gizli bölmeler yer alıyor.

“GÜLEN MERYEM ANA” FRESKİ
Manastırda bulunan kilisenin duvarlarını Hz. İsa, annesi Hz. Meryem ile Hristiyanlığın başlangıç dönemi ileri gelenlerinin resimleri süslüyor. Kilisenin duvarına çizilen ve Anadolu’da tek örnek olduğu bilinen “Gülen Meryem Ana” freski ise ziyaretçileri cezbediyor.

Dünyadaki önemli dini yapılarla kıyaslandığında Gümüşler Manastırı’nın da en az onlar kadar değerli olduğunu söyleyen Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nevzat Topal, “Trabzon’daki Sümela Manastırı, Çin’deki mabetler ya da İspanya’daki dini yapılar nasıl ki turizm açısından aktif şekilde değerlendiriliyorsa, Gümüşler Manastırı da hak ettiği değeri görmelidir. Pek çok araştırmacı bu yapıya ‘Minyatür Kapadokya’ adını veriyor. Bu tanım bile manastırın ne kadar önemli olduğunu göstermeye yetiyor.” dedi.

“Anadolu’nun Petra’sı olarak anılıyor”
Eryaman, “Gümüşler Manastırı, Kapadokya bölgesinin en iyi duvar resimlerinin yer aldığı kiliselerden birisi. Duvarlarını Hazreti İsa, annesi Hazreti Meryem ile Hristiyanlığın başlangıç dönemi ileri gelenlerinin resimleri süslüyor. Anadolu’nun Petra’sı şeklinde de ifade edilen manastırın iki planı da Kapadokya bölgesindeki kiliselerde bulunan her iki planı da bünyesinde barındırıyor.” dedi.
